Finalistii concursului Top Talents Romania vor ajunge pe lista primilor candidati selectati de companiile Adobe, Deloitte, BRD, Rompetrol si Pfizer.

Studentii in an terminal, masteranzii si absolventii cu maximum doi ani de experienta, cu specializare educationala in domeniile economic, tehnic, IT, telecom sau farmaceutic/medical care se considera talentati se pot inscrie in concursul Top Talents Romania, pina pe 15 decembrie. Intr-o prima faza, vor fi selectate 1.000 de tinere talente de catre specialistii in resurse umane, dintre care doar 100 vor trece testul psihologic online care arata potentialul lor. Acestia din urma vor avea interviuri fata in fata cu specialistii de la Catalyst Solutions, firma organizatoare. Acestia le vor oferi o evaluare si o consiliere in ceea ce priveste dezvoltarea potentialului si diploma Talent Passport, pe care o vor putea atasa la CV. Dintre cei 100 selectati, doar 20 vor ajunge in finala, unde vor beneficia de cinci zile de traininguri la Scoala de primavara Top Talents, din martie 2008. Mai important este insa ca finalistii vor ajunge si in capul listei preferintelor celor cinci companii din domeniile vizate, Adobe, Deloitte, BRD, Rompetrol si Pfizer.

Insa nu oricine va ajunge pe lista cu primele optiuni de angajare in cele cinci companii partenere. Dragos Gheban, partener la Catalyst Solutions, spune ca se cauta tineri care pot demonstra ca „au fost orientati spre invatare, dar au avut si ambitia de a-si dezvolta potentialul si o cariera". „Cautam tineri care au rezultate exceptionale la invatatura, dar care sa fi avut si proiecte extracurriculare sau proiecte deosebite in universitate. De asemenea, este importanta si experienta internationala, fie un stagiu de practica in strainatate, fie burse de studiu, cum ar fi Erasmus", explica Gheban. Acesta a amintit, printre criterii, si experienta pe care tinerii au acumulat-o in cadrul voluntariatului in diverse organizatii neguvernamentale, cum ar fi asociatiile studentesti din universitati, pentru ca „astfel putem estima initiativa lor, ce roluri si ce responsabilitati si-au asumat sau ce proiecte au propus".

S-a ajuns la ideea acestui tip de selectie din nevoia, dar mai ales din dificultatea companiilor de a gasi talente, spune acesta. „Am avut programe de recrutare si companiile cautau mai degraba tineri cu potential. Insa am observat ca numarul lor e limitat sau multi se pierdeau pe parcursul recrutarii si ne-am propus sa facem un program special pentru ei", a explicat partenerul de la Catalyst Solutions. Gheban a mai spus ca oportunitati de angajare vor fi pentru toti cei 1.000 de candidati pe care estimeaza ca ii vor recruta in prima faza, pentru ca ei vor ajunge intr-o baza de date pe care companiile participante o vor putea accesa dupa finalizarea proiectului.

„Programul nu presupune o obligatie, nici din partea candidatilor de a se angaja automat in companiile partenere, nici pentru acestea din urma de a-i angaja. Noi vrem sa le oferim acestor tineri talentati o vizibilitate crescuta si sa-i punem in legatura cu companiile interesate", a mai spus partenerul.