Cartea pe care Colectia ENCICLOPEDICA v-o aduce luni, „Confucius. Cuvintul in actiune" , contine si biografia unuia dintre cei mai misteriosi intelepti ai lumii.

Pentru ca nu a lasat nici o urma materiala, din punctul de vedere al arheologilor, Confucius nu a existat: nici macar mormintul sau nu-si mai pastreaza trasaturile originare, fiind restaurat de-a lungul veacurilor dupa ce fusese profanat inca din vremea Primului Imparat. Iar numele sau de familie, „Kong", adinceste misterul: cind termenul este folosit ca substantiv, inseamna „gaura". Pentru a cauta omul Kong, curiosul ar trebuie sa se arunce mai intii in gol. Clanul Kong, din care provine Confucius, pretindea ca era de origine nobila: s-ar fi inrudit cu vechea dinastie Shang prin intermediul unor stramosi carora suveranii de odinioara le-ar fi incredintat administrarea unui principat din Marea Cimpie Centrala: statul Song.

Istoria reconstituita a lui Confucius este aproape in intregime iesita din tiparele traditiei locale: diferenta de virsta dintre parinti - mama avea 15, iar tatal, peste 65, este doar inceputul acestei istorii atipice. Cind atinge virsta majoratului, Confucius era deja orfan si isi incepe cariera administrind un mare domeniu agricol. Astfel cistiga experienta si pregatirea necesare unui bun functionar, incepind de la baza ierarhiei. Mai tirziu, catre 518, Confucius obtine din partea ducelui din Lu permisiunea de a calatori la curtea suveranilor Zhou, scopul acestei misiuni fiind de a le permite celor din provincie sa isi corecteze executia ritualurilor.

Confucius isi consolideaza aici dragostea pentru muzica, considerata, in traditia Chinei antice, drept semn al unui spirit distins. Invata cu pasiune, in umbra maestrilor din capitala, asa cum tinerii idealisti din tinutul Lu o vor face, in curind, in jurul sau. In pofida imaginii pe care si-o construieste, Confucius se retrage in locuinta sa. Primeste pe oricine, daca acela care candideaza la titlul de elev al sau este sincer. Isi organizeaza timpul in functie de un program in patru puncte, simplu in aparenta si foarte ambitios: studiul textelor vechi, practicarea virtutii, sub multiple aspecte, slujirea credincioasa a superiorilor, implinirea fagaduintelor.

Pentru el, singurul lucru care conteaza cind isi selecteaza discipolii este talentul, precum si dorinta onesta de a invata, de a gasi cheia intelegerii lumii, a societatii in care traieste.