Autoritatea s-a opus, sustinand ca nu a fost informata
Compania o contrazice, spunand ca a trimis toate documenteleSuplimentarea investitiilor pe care si le-a propus Petrom a fost aprobata ieri in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor,
Autoritatea s-a opus, sustinand ca nu a fost informata
Compania o contrazice, spunand ca a trimis toate documenteleSuplimentarea investitiilor pe care si le-a propus Petrom a fost aprobata ieri in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, in ciuda impotrivirii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Reprezentantii Petrom au infirmat ieri acuzatia AVAS, potrivit careia nu a trimis in timp util toate "documentele si informatiile absolut necesare pentru formularea unui punct de vedere competent care sa-i permita acordarea unui vot in deplina cunostinta de cauza", sustinand ca acestea au fost furnizate.
"AVAS a primit absolut toate documentele in timp util, conform actelor constitutive. In preziua AGA, AVAS a solicitat informatii detaliate referitoare la proiectele de investitii. Acestea vor fi puse la dispozitia AVAS in cel mai scurt timp", a afirmat Pazara, citat de Mediafax.
Sustinand ca s-au respectat toate cerintele pietei de capital, reprezentantii Petrom au afirmat ca, fiind o companie transparenta, care respecta toate cerintele pietei de capital, Petrom a publicat, conform Regulamentului 1 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, cu cinci zile inaintea Adunarii Generale a Actionarilor, toate materialele ce urmau a fi discutate in sedinta. "Petrom a pus la dispozitia actionarilor sai atat pe site-ul companiei, cat si la sediul acesteia, informatiile referitoare la propunerea de revizuire a bugetului de investitii aferent anului 2007, inclusiv structura defalcata a acestuia", a mai spus Pazara.
Precizarea purtatorului de cuvant al Petrom contrazice insa declaratia micilor actionari ai companiei. "Este o veste buna ca AVAS nu voteaza Planul de investitii, intrucat materialele nu au fost publicate cu cinci zile inainte (pe site-ul companiei - n.n.) asa cum ar fi trebuit. E o dovada ca AVAS vrea sa iasa din starea de actionar minoritar letargic", au declarat micii actionari citati de NewsIn.
AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, celelalte fiind controlate de OMV (51,01%), Fondul Proprietatea (20,11%), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (2,03%) si alte persoane fizice si juridice (6,214%).Bugetul, suplimentat cu 31,5 mil. euroPe primul punct al ordinii de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Petrom figura ieri programul investitional al companiei petroliere pe anul in curs. Potrivit acestuia, Petrom intentioneaza sa suplimenteze bugetul de investitii cu 114 milioane de lei (aproximativ 31,5 milioane euro), la 3,865 miliarde lei (1,07 miliarde euro) si sa redistribuie catre sectorul de explorare si productie fonduri prevazute initial pentru alte domenii de activitate.
Totodata, fondurile aprobate in primavara acestui an pentru investitii in sectorul de rafinare si marketing vor fi reduse cu aproximativ 450 de milioane de lei, la 1,06 miliarde de lei.
Investitiile prevazute pentru sectorul de gaze se vor diminua de la 151 de milioane de lei la 18 milioane de lei, iar cele de la combinatul de ingrasaminte chimice Doljchim se vor reduce cu cinci milioane de lei, la 20 milioane lei.
Petrom a raportat in primele noua luni un profit net de 1,548 miliarde lei (460 milioane euro), cu 22,4 4% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006 (cand a fost de 1,997 miliarde lei), ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%.
In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 10%, la 8,672 miliarde lei, in principal din cauza preturilor mici si a cantitatilor mai reduse vandute din activitatea de rafinare, in urma reviziei de la rafinaria Arpechim.
Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01%. OMV a preluat participatia majoritara de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.