Un raport al Ministerului Educatiei reclama o serie de nereguli la Universitatea de Vest din Timisoara. Rectorul spune ca sint „fleacuri".

Scandalul neregulilor descoperite la Universitatea de Vest de o mina de cadre universitare, reunite in Grupul pentru Reforma Universitara (GRU), ia amploare o data cu efectuarea unui control de catre oficiali ai Ministerului Educatiei. Acest control s-a finalizat cu o nota de constatare aprobata de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si care sesizeaza o serie de angajari ilegale, de masuri abuzive si de situatii in care mai multe persoane au acaparat mai multe functii de conducere simultan.

Totusi, tonul raportului se indulceste cind vine vorba despre acuzatiile aduse de GRU actualului rector al Universitatii de Vest, Ioan Mihai. Desi oficialii ministerului precizeaza ca, in timpul alegerilor din 2004, pentru functia de rector s-a stiut ca, daca el va fi ales in fruntea universitatii, se va incalca atit un ordin de ministru, cit si carta universitara, deoarece pe perioada de patru ani a mandatului Mihai va ajunge la virsta de pensionare, ei se marginesc la a constata ca senatul universitar i-a validat candidatura si ca este o problema ce tine de autonomia universitara. De altfel, masurile propuse de raportul ministerial se marginesc la citeva recomandari de intrare in legalitate, fara a mentiona insa cine se face vinovat de actele ilegale.

In ceea ce priveste sesizarea GRU privitoare la angajarea in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a generalului Paul Vasile, acuzat de o serie de asociatii de revolutionari si de studenti ca a coordonat unul dintre dispozitivele de represiune la revolutia din 1989, ministerul crede ca, atita vreme cit instantele de judecata nu s-au pronuntat asupra derularii acestor evenimente, iar dosarul sau de angajare este corespunzator, nu vede nici o problema. „Este inadmisibil ca azi studenti ai caror parinti au murit in decembrie 1989 sa il aiba ca profesor pe cel care a contribuit la moartea parintilor lor. Chiar daca este legal, nu este moral ca un mediu academic sa permita asa ceva", spune Vasile Docea, profesor la Facultatea de Stiinte Politice si membru al GRU.

Pentru activitatea sa sustinuta de a deconspira ilegalitatile din Universitatea de Vest, Docea a fost cit pe ce sa fie dat afara luna trecuta, cind biroul senatului UVT a elaborat un raport prin care propunea acest lucru. Totusi, comisia care a studiat acuzatiile ce i se aduceau a constatat ca nu exista nici un motiv pentru desfacerea contractului de munca si nici pentru sanctionarea in alt fel a lui Vasile Docea, punind in evidenta faptul ca Biroul senatului nu are competenta legala de a propune sanctiuni. „GRU considera ca membrii Biroului senatului, in frunte cu rectorul Ioan Mihai, au dovedit inca o data ca, in loc sa actioneze in favoarea angajatilor universitatii, care i-au ales si pe care ii reprezinta, ei actioneaza impotriva acestora", spune si Daniel Vighi, un alt membru al GRU. Cu aceasta ocazie, GRU anunta actionarea in justitie, prin plingeri penale, a membrilor Biroului senatului UVT, sub aspectul savirsirii infractiunii de abuz in serviciu, dar si pentru calomnii si insulte proferate la adresa lui Vasile Docea si a celorlalti membri ai GRU.

„Sint fleacuri. Nu e nici o ilegalitate", spune rectorul Ioan Mihai despre cele stipulate de raportul ministerului. El mai adauga faptul ca, la numirea sa ca rector in 2004, metodologia in vigoare „recomanda ca rectorul ales sa nu implineasca virsta pensionarii in timpul mandatului, dar nu obliga, decizia fiind a electoratului". Astazi, el va prezenta intr-o conferinta de presa pozitia oficiala a universitatii in privinta raportului ministerial.

Sesizari in lant Anul acesta, Grupul pentru Reforma Universitara a facut publice o serie de nereguli petrecute in universitate, printre care angajarea la Facultatea de Stiinte Politice a unui general in rezerva, al carui rol in revolutia din 1989 nu este elucidat pina in prezent, plagierea de catre o serie de cadre didactice a unor lucrari straine sau romanesti pentru a promova ori vinderea pe Internet a lucrarilor de licenta chiar de catre membri ai corpului didactic.

Cititi raportul Ministerului Educatiei despre Universitatea de Vest pe www.cotidianul.ro/select