Presedintele Traian Basescu l-a nominalizat oficial pe Mihai Razvan Ungureanu in functia de director al SIE. Propunerea a fost trimisa, ieri dimineata, presedintilor celor doua Camere ale Legislativului si urmeaza sa fie supusa aprobarii. Potrivit le
Presedintele Traian Basescu l-a nominalizat oficial pe Mihai Razvan Ungureanu in functia de director al SIE. Propunerea a fost trimisa, ieri dimineata, presedintilor celor doua Camere ale Legislativului si urmeaza sa fie supusa aprobarii. Potrivit legii, pentru a ajunge sef al SIE, Ungureanu trebuie sa fie audiat in comisiile de specialitate si votat apoi in plenul reunit. Majoritatea partidelor parlamentare se declara de acord cu propunerea facuta de seful statului.
Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, considera ca Ungureanu este "o optiune buna" pentru sefia SIE si da asigurari ca parlamentarii liberali il vor sustine pe fostul lor coleg.
"Am convingerea ca presedintele a avut aceasta optiune in vedere cu mult timp in urma si singurul lucru pe care i-l reprosez este ca a lasat foarte multa vreme institutia fara a fi condusa", a declarat senatorul liberal.
In acelasi timp, Norica Nicolai a sustinut ca Ungureanu ar putea avea o problema in ceea ce priveste validarea sa de catre Parlament, din cauza ca este perceput ca un promotor al legii privind Fundatia Gojdu.
Şi Marko Bela a spus ca reprezentantii UDMR ar putea da un vot favorabil. "Il cunosc bine pe Mihai Razvan Ungureanu si il consider o persoana bine pregatita si capabila. Vom discuta cu colegii din partid, dar cred ca l-am putea sustine pe Mihai Razvan Ungureanu in grupurile parlamentare ale UDMR", a declarat Marko.
"Interimatul la conducerea SIE trebuia sa inceteze. Situatia externa reclama o conducere unitara, un sef care sa coordoneze activitatea serviciilor in spatiu extern", a aratat vicepresedintele PD, Cezar Preda. El s-a declarat increzator ca Ungureanu va fi validat de Parlament. O parere similara are si presedintele executiv al PLD, senatorul Gheorghe Flutur. Acesta a declarat ca fostul ministru de Externe este "un om pregatit", capabil sa faca fata asteptarilor acestei institutii. Desi nu a putut spune care va fi atitudinea PSD in cazul noului director al SIE, Cristian Diaconescu a afirmat ca il cunoaste si il apreciaza pe Ungureanu, care este un foarte bun diplomat.
Mihai Razvan Ungureanu ocupa in prezent postul de reprezentant al Romaniei la SECI, pentru care s-a autosuspendat din PNL, din motive de incompatibilitate. In perioada decembrie 2004 - februarie 2007, el a detinut functia de ministru de Externe. Demisia a survenit la cererea premierului Tariceanu, in urma unui incident in Irak in care au fost implicati doi cetateni romani. Functia de director al Serviciului de Informatii Externe a ramas vacanta in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu, in martie 2007. Saftoiu a demisionat dupa ce, potrivit Comisiei parlamentare privind suspendarea din functie a sefului statului, ar fi afirmat ca Serviciul pe care il conducea ar fi interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general. In prezent, interimatul la conducerea SIE este asigurat de adjunctul Silviu Predoiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.