Alegerile pentru desemnarea celor 35 de parlamentari romåni care vor reprezenta Romånia in Legislativul european au fost monitorizate cu atentie in Ungaria. Candidatura episcopului Laszlo Tokes, celebru pentru rolul pe care l-a jucat in
Alegerile pentru desemnarea celor 35 de parlamentari romåni care vor reprezenta Romånia in Legislativul european au fost monitorizate cu atentie in Ungaria. Candidatura episcopului Laszlo Tokes, celebru pentru rolul pe care l-a jucat in 1989 in caderea lui Nicolae Ceausescu, a fost prezentata pe larg la televiziunile ungare. Opozitia de la Budapesta s-a grabit sa readuca in discutie autonomia Transilvaniei. UDMR si Tokes vor colabora in aceasta problema, fiind colegi in grupul popularilor europeni. Victoria reprezentantilor minoritatii maghiare a amaråt si mai mult infrångerea fara precedent a PRM, care nu a reusit sa treaca pragul electoral de 5%. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a razgåndit in privinta demisiei. Rezultatele slabe au creat furtuna in formatiunea Tribunului, care si-a spalat rufele in public. Concluzia: Vadim a scapat de Daniela Buruiana, catalogand-o drept „calul troian“ al SRI. Presa internationala a comentat pe larg infrångerea „nationalistilor romåni“ - PRM si PNG.

Zsolt Nemeth, fost secretar de stat in Ministerul ungar de Externe , s-a gr abit sa interpreteze rezultatele obtinute de UDMR si Laszlo Tokes la alegerile europarlamentare din Romania drept „o sansa de a crea o politica externa autonoma a maghiarilor din Transilvania“, transmite agentia MTI. La randul lor, socialistii ungari aflati la guvernare au calificat rezultatul votului pentru PE drept o victorie pentru etnicii maghiari din Romania. Episcopul Laszlo Tokes a declarat ca, dupa instalarea sa la Strasbourg, nu va evita intru totul colaborarea cu colegii din UDMR. „Presupun ca desi relatia mea cu deputatii europeni UDMR este foarte incarcata, putem colabora in atingerea intereselor noastre comune. Chesiunea autonomiei, spre exemplu, este o problema comuna pe care se poate colabora“, a declarat Tokes. Acesta a fost sustinut de Viktor Orban, liderul Fidesz - principalul partid de opozitie din Ungaria, care este si vicepresedinte al Partidului Popular European (PPE). Tokes, singurul independent care a intrat in PE, va ingrosa randurile popularilor europeni, la fel ca si europarlamentarii UDMR si cei ai PD. „PPE are o atitudine pozitiva fata de candidatura lui Tokes“, a declarat in campanie Wilfried Martens, presedintele PPE. La randul sau, presdintele UDMR, Marko Bela, a spus ca, pe baza rezultatelor, uniunea va avea doi sau trei reprezentanti in PE, iar acestia vor indeplini toate dezideratele pe care UDMR si le-a propus in legatura cu PE. „Ii doresc domnului Tokes sa realizeze tot ce a promis“, a spus Marko Bela, intrebat despre o eventuala colaborare cu Tokes Laszlo in PE. „Vom vedea, noi bineinteles vom fi in PPE, cine va mai fi din Romania e decizia fiecaruia. Noi in mod firesc mergem in PPE. Sa clarificam ceva. Tema subiectului din acest moment nu e candidatul independent, ci programul nostru pentru Parlamentul European“, a spus Marko Bela. UDMR a avut o campanie abundenta in lozinci populiste, extinzand cererile privind autonomia de la Tinutul Secuiesc la intreaga Transilvanie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.