Experienta mai mult decat nefericita a bietului Claudiu Saftoiu, parasutat complet nepregatit intr-o lume unde expertiza profesionala este esentiala, ne-a dovedit ca o simpla numire politica poate avea consecinte dezastruoase.
Dar, cum orice e
Experienta mai mult decat nefericita a bietului Claudiu Saftoiu, parasutat complet nepregatit intr-o lume unde expertiza profesionala este esentiala, ne-a dovedit ca o simpla numire politica poate avea consecinte dezastruoase.
Dar, cum orice e posibil pe lumea asta, s-ar putea ca Traian Basescu sa fi invatat ceva nu numai din esecul usturator al referendumului. Se poate sa fi inteles si ce inseamna sa ai un serviciu de informatii externe profesionist si care sa-si faca treaba, oferind decidentilor politici - si, eventual, nu numai domniei sale - date corecte si in timp util despre contextul global in care joaca Romania, deloc prietenos si extrem de competitiv din toate punctele de vedere. Teoria acestui joc (nu neaparat si practica sa din Romania) spune ca un serviciu de informatii externe determina care sunt factorii de risc pe termen scurt si mediu care pot afecta interesele nationale si, in functie de acestea, elaboreaza proiectii de risc pe termen lung. Acestea, poate cele mai sofisticate si complexe analize, vizeaza pozitionarea tarii in raport cu tendintele majore care se dezvolta la un nivel incipient.
Cate dintre acestea au fost facute pana acum? Nu stiu, dar vad rezultatele la nivelul politicii noastre externe. Le vedeti si dumneavoastra, iar concluzia nu poate sa fie decat una extrem de ingrijoratoare. Nu ma refer acum numai le prestatia personala a ministrului nostru de Externe care a reusit sa transmita mesaje aberante, starnind confuzie la nivelul cancelariilor diplomatice. Problema este mult mai serioasa pentru ca senzatia pe care o dau deciziile de politica externa a Romaniei in ultima perioada de timp este de incoerenta datorata in mod evident lipsei de informatii reale.
Politica fata de Rusia, cu referinta speciala la domeniul energetic, poate fi un exemplu in acest sens. Am transmis mesaje dure, am fost pionierii trimisi la sacrificiu pentru a sustine balonul de incercare lansat de americani si preluat teoretic si de europeni privind necesitatea gasirii unor piete alternative de energie. Principiu corect si aplaudat politic, dar asta in timp ce ei dadeau diplomatiilor lor un singur semnal de urgenta absoluta: tineti Rusia cat mai aproape si consolidati-va orice baza posibila de lucru in zona Marii Caspice. Daca de la Cioroianu nu se poate astepta o asemenea informatie, a existat o prognoza de risc facuta de SIE? Relatia cu Moldova este un alt exemplu, pentru ca Voronin n-a vorbit niciodata in nume propriu, iar escaladarea violenta a ultimelor sale mesaje se bazeaza pe paralizia diplomatica a Bucurestiului, lipsit de o strategie de raspuns bazata tocmai pe asemenea analize ale factorilor de risc... Inexistenta, sau, cel putin, niciodata evocata in pregatirea a ceea ce ar fi trebuit sa fie reactia romaneasca impotriva unei campanii complexe ce vizeaza scoaterea din plutonul european a tarii noastre, ca exemplul de scoala pentru demonstratia cum nu trebuie facute lucrurile. Campania se anunta de luni de zile, pe toate canalele. Cand a inceput, ai nostri au fost la fel de ingenuu surprinsi ca de prima zapada.
Nu exista o celula de reactie rapida pentru a pune in valoare informatiile existente si pentru a le corela cu mecanismele de decizie ale statului. Cele care ar fi trebuit sa fie primele interesate sa stabileasca lista de prioritati nationale in functie de care sa se organizeze prelucrarea operativa a informatiilor, si nu sa se multumeasca cu revista presei locale pe care o trimit de regula ambasadele. O asemenea celula de reactie rapida ar fi putut analiza la timp, spre exemplu, consecintele unora dintre gafele majore facute de europarlamentarii nostri, de exemplu luarea intempestiva si prosteasca a deciziei de parasire a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei....
Razvan Ungureanu va fi director la SIE. Va sti sa se faca ascultat si, mai ales, cine va vrea sa-l asculte?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.