Cu un discurs radical, Laszlo Tokes a reusit sa castige aproximativ jumatate din votantii UDMR, care se vede pus, pentru prima data, in situatia de a fi in competitie cu un contracandidat care se adreseaza aceluiasi tip de electorat - comunitatea
Cu un discurs radical, Laszlo Tokes a reusit sa castige aproximativ jumatate din votantii UDMR, care se vede pus, pentru prima data, in situatia de a fi in competitie cu un contracandidat care se adreseaza aceluiasi tip de electorat - comunitatea
Specialistii si chiar membri ai UDMR cred ca acest discurs ar putea ajunge la Bruxelles. Analistul politic Bakk Miklos ne-a spus ca "disputele intre europarlamentarii UDMR si Lazlo Tokes nu se vor stinge asa repede si vor fi exportate la Bruxelles". El crede ca, in cazul in care discursul european va promova o politica favorabila autonomiei maghiare, acesta ar putea influenta si discursul politic romanesc. De aceeasi parere este si deputatul UDMR, Toro T. Tibor, apreciat de reformistii lui Tokes, care spera insa ca in cel mai scurt timp mesajul sa devina unitar. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, primul pe lista Uniunii pentru Parlamentul European, nu crede ca "Tokes va avea o activitate mai buna decat UDMR in Parlamentul European", iar o colaborare cu episcopul reformat "este posibila", dar nu in viitorul prea apropiat.
Presedinta Ligii ProEuropa, Smaranda Enache, este de parere ca discursul lui Tokes se va mai atenua, iar reprezentantii celor doua tabere vor trebui sa ajunga la un numitor comun deoarece "politicienii maghiari stiu foarte bine ca anumite tipuri de sloganuri ii marginalizeaza si nu pot sa duca in Parlamentul European un discurs nationalist". De aceea, spune Smaranda Enache, "ei nu vor avea stridente fata de Partidul Popular European din care vor face parte, iar nationalismul nu-l vor practica la Bruxelles".
In conditiile unui absenteism masiv, scorul cumulat al UDMR si al candidatului independent Laszlo Tokes este un record pentru reprezentantii minoritatii maghiare: aproape 9% din voturile electoratului. Acest lucru este explicat de specialisti prin faptul ca, pentru prima data, comunitatea maghiara a avut o reala posibilitate de a alege. Smaranda Enache argumenteaza ca maghiarii "s-au mobilizat mai tare pentru ca au avut pentru prima data, in 17 ani, de unde alege". Tot ea ne-a spus ca procentul de 9% este nerealist pentru ca "romanii s-au dus in proportie mica la vot. Asa ei reprezinta 9% din 30% si acest scor nu reprezinta proportia pe care o au raportat la nivelul intregii populatii".
In goana dupa electorat, UDMR si-a radicalizat discursul vorbind despre descalecare in Ardeal. Analistul politic Bakk Miklos, profesor la Babes Bolyai, a interpretat discursul lui Mako Bela ca pe o masura pur electorala pentru ca "UDMR a sesizat ca exista un curent de opinie destul de puternic, care il sprijina pe Tokes si a incercat sa capteze cat mai mult din el, insa curentul s-a format impotriva Uniunii". Gyorgy Frunda a precizat ca "aceasta este traducerea corecta a sloganului nostru, dar se referea la castigarea, ocuparea de noi drepturi", catalogand discursul UDMR ca fiind "ceva mai ferm". Potrivit explicatiilor profesorului Bakk, rezultatul votului arata insa "un succes clar al lui Tokes si un UDMR perdant, care duce la decredibilizarea liderului". Solutia avansata de Bakk Miklos este nevoia de reforma in structura de conducere a UDMR, lucru recunoscut si de deputatul formatiunii maghiare, Toto T. Tibor: "Este un semnal clar ca trebuie schimbata conducerea, dar cred ca Marko Bela, pana la sfarsitul mandatului, ar trebui sa ajunga la o intelegere cu Tokes". si Gyory Frunda marturiseste ca sunt persoane in structura de conducere de 17 ani, dar ca schimbarea "trebuie facuta la nivel local in special".
In conditiile in care UDMR a pierdut monopolul asupra electoratului maghiar, aceasta comunitate risca sa nu mai fie reprezentata in Parlamentul Romaniei. Analistul politic Miklos socoteste ca, "daca UDMR si Tokes nu reusesc sa ajunga la un consens, ei ar putea sa nu intre in Parlament la anul". Senatorul Frunda, desi vede "ca o vrajitorie" o eventuala previziune electorala pentru UDMR, a subliniat importanta continuarii dialogului cu episcopul reformat. In schimb, colegul sau de partid, deputatul Tibor, spune ca "nu depasim pragul electoral daca nu ne unim fortele, iar cine crede ca vom obtine peste 5% greseste".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin