Lanturile montane constituie obstacole in calea maselor de aer, iar cele foarte inalte si in calea formatiunilor noroase, pe care nu le lasa sa patrunda intr-o anumita regiune sau, daca au patruns, sa nu le depaseasca. Este cazul norilor care au pers
Lanturile montane constituie obstacole in calea maselor de aer, iar cele foarte inalte si in calea formatiunilor noroase, pe care nu le lasa sa patrunda intr-o anumita regiune sau, daca au patruns, sa nu le depaseasca. Este cazul norilor care au persistat ieri si azi-noapte in zona geografica a Romaniei, determinand ninsori slabe in sudul Banatului, Transilvania, Maramures, Dealurile de Vest si la munte. Acolo valorile de temperatura au fost mai mult decat modeste, oricum mai mici decat cele normale la aceasta data, dar temperatura aerului a scazut in toata tara si, in conditii de vant destul de intens, senzatia a fost de foarte rece. (meteorolog Romica JURCA)   BUCURESTI Azi (miercuri): Vremea va fi frumoasa, dar re­ce, mai ales noaptea si dimi­nea­ta. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla moderat ziua si slab noap­tea. Maine (joi): Vremea va fi frumoasa, cu ce­rul variabil. Vantul va sufla slab pana la moderat. Maxima: 6°C, iar minima: - 2°C. Poimaine (vineri): Cerul va fi mai mult noros si temporar va ploua. Maxima: 7°C, iar minima: - 1°C. La munte Azi (miercuri): Cerul va fi variabil, cu unele innorari ziua in Apuseni, Orientali si Meridionali, unde izolat va ninge slab. Maine (joi): Cerul va fi variabil, dar se va innora in cursul noptii in Muntii Banatului, Meridionali si in sudul Apusenilor, unde izolat va ninge. Poimaine (vineri): Cerul va fi mai mult noros si temporar va ninge in cea mai mare parte a zonei montane. Vantul va mai prezenta unele intensificari. Temperatura aerului va continua sa creasca usor.   Drumetii - Cabana Padis - Stana de Vale Durata: 6 h Lungime: 20 km Observatii: Drum usor, iarna accesibil numai pe schiuri Traseul porneste de la Cabana Padis, dupa o ora si 30 min. Ajun­ge in Poiana Varasoaia, de unde se poate ajunge la Izvoarele So­me­su­lui Cald, dupa care urca pana in Saua Cumpanatelu. Ajunge in Varful Poieni, de unde coboara pana la Ho­te­lul Iadolina. Pestera Onceasa are o lungime de 1.320 m. Dupa intrarea triunghiulara urmeaza o galerie de 67 m pana in Sala Domului, cu latimea maxima de 38 m si inal­timea de 26 m, in care sunt urme de sapaturi facute pentru a se scoate oseminte de urs de caverna. In partea dreapta, pes­tera continua printr-o galerie larga si orizontala, frumos con­cre­ti­o­nata mai ales in a doua sa jumatate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.