Ieri, pana incolo, spre dupa amiaza, tarziu, Biroul Electoral Central, asa cum ne-a obisnuit, a centralizat de zor la date. La numaratoare a iesit ca Referendumul privind sistemul de vot uninominal propus de presedintele Traian Basescu a primit un nu
Ieri, pana incolo, spre dupa amiaza, tarziu, Biroul Electoral Central, asa cum ne-a obisnuit, a centralizat de zor la date. La numaratoare a iesit ca Referendumul privind sistemul de vot uninominal propus de presedintele Traian Basescu a primit un numar de 3.860.564 de voturi pentru si 764.815 impotriva. "Acest lucru se vede foarte bine si din modul cum au votat cei circa 5 milioane de romani care s-au prezentat astazi la urne. Din aproape 5 milioane, 89% au votat pentru introducerea votului uninominal majoritar. Asta inseamna circa 4,3 milioane de romani, din circa 5 milioane cat s-au prezentat la vot". Aceasta este declaratia presedintelui, declaratie impinsa undeva, in crucea noptii, in conditiile in care urnele se inchisesera de vreo doua ore bune. De unde a scos presedintele Basescu aproape un milion de romani si uite asa te apuca deja-vu-ul. Parca, daca ne aducem bine aminte, si la precedentul referendum, ala cu demiterea, Basescu a mai gasit din pamant, din iarba verde un milion de romani. Nu stim ce fel de unitate de calcul foloseste domnul presedinte si cum ii ies lui alegatorii, ca steagurile lui Ghita Pristanda!
Dar sa lasam asta si sa abordam alte doua necunoscute ale maretei zi de duminica, cand am fost chemati sa zicem DA sau NU pentru uninominal. Cum spuneam, a fost ca la precedentul referendum, numai ca atunci era viceversa!
Pana in momentul de fata, niciun reprezentant al Biroului Electoral Central nu a venit sa ne explice cam ce zice legea si din ce motiv prezenta la vot si rezultatele partiale, in cazul referendumului,
s-au dat cu un decalaj de vreo doua ore fata de cele de la europarlamentare. Se numarau mai greu procentele, voturile sau, care a fost rationamentul? Nu s-au deschis si s-au inchis urnele in acelasi timp? Nu s-a votat cu aceasi stamplila? E drept ca votul s-a desfasurat in sectii diferite, dar in aceeasi "locatie"! Cea de-a treia necunoscuta. Imediat dupa ce orologiul a batut 21.00 si urnele au fost ferecate, sigilate si s-a trecut la numararea voturilor, au fost date publicitatii exit- poll-urile care, cu marja de eroare de 2-3 procente, n-au fost prea diferite de rezultate partiale ale BEC-ului. Dupa prezentarea acestor rezultate, suflarea romanesca din fata televizorului ca si cea gazetareasca din spatele lui astepta sa vada ce s-a ales de referedumul lui Basescu. Pauza! S-a ars filamentul de la BEC. De la 21.30, la 10.00, apoi de la 10.30 pana la 11.00 si intr-un final pe la 11 si jumate, dizertatia presedintelui a tot fost amanata pana ce domnia-sa a avut timp sa-si pregateasca discursul pe care, probabil, l-a schimbat din jumate in jumate de ora si l-a notat intr-un carnetel. Dupa discursul presedintelui s-a tinut si BEC-ul. Cum justifica distinsii judecatori chestia asta. La nici un minut dupa ce presedintele a iesit, hahaind, din umbra zidurilor, hop! (si daca iti scapa ceva pe jos, pana sa te ridici, pierdeai tot) reprezentantul BEC a iesit si a anuntat rezultatele partiale de la referendum. Cu scuzele de rigoare, adica au fost probleme de nat ura... tehnica!? Ce mai poti sa zici. Ar fi urat din partea noastra sa spunem ca BEC-ul a asteptat sa vada ce zice presedintele, ca abia apoi sa anunte ce stia toata lumea?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.