Oamenii care au suferit amputarea unei maini ar putea sa-si redobandeasca simturile membrului pierdut dupa o reconexiune a nervilor cuplati la partea amputata, la un grup de muschi din cutia toracica, a anuntat o echipa de cercetatori americani

Oamenii care au suferit amputarea unei maini ar putea sa-si redobandeasca simturile membrului pierdut dupa o reconexiune a nervilor cuplati la partea amputata, la un grup de muschi din cutia toracica, a anuntat o echipa de cercetatori americani, informeaza AFP receptionata de Rompres. Aceasta descoperire a fost realizata realizata in urma unui sir de experiente desfasurate la Rehabilitation Institute din Chicago pe doi pacienti voluntari cu varsta de 54 si respectiv 24 de ani, care au suferit amputari in urma unor accidente. Circuitul motor normal, ce porneste din cortexul mortor, coboara de-a lungul terminatiilor nervoase din maduva spinarii si patrunde printre vertebre constituind nervii periferici, continua sa se manifeste, chiar si dupa ce un membru a fost amputat. Chiar daca nu mai exista membrul propriu-zis, acest circuit nervos continua sa functioneze. Comandati de acest circuit motor cerebral, muschii toracici se contracta si transmit semnale mioelectrice, a explicat Todd Kuiken, directorul departamentului de amputari al Rehabilitation Instutute din Chicago. Cercetatorii au reusit reactivarea nervilor senzitivi care transmiteau spre creier informatii despre brat inainte de amputare. La mai multe luni dupa aceasta interventie, cei doi pacienti si-au redobandit senzatiile de atingere, de frig si de cald ale membrului lipsa. In cursul testelor, pacientul in varsta de 24 de ani, o femeie identificata dupa initialele STH a declarat ca a inceput sa simta din nou senzatia inelului sau de logodna pe degetul inelar al bratului amputat. Aceste mesaje senzoriale ar putea astfel fi reactivate pentru persoanele care primesc proteze pentru membrele lipsa, prin intermediul unor receptori aplicati pe toracele pacientului, putand fi restabilite chiar si senzatiile tactile ale membrului amputat. Cercetatorii estimeaza ca un sistem similar ar putea fi aplicat si in cazul persoanelor care au suferit amputari ale membrelor inferioare. "Studiul nostru deschide posibilitatea ca intr-o zi o persoana sa ajunga sa poata simti cu un membru artificial aceleasi senzatii pe care le percepea cu membrul natural, inainte de amputare", a comentat Todd Kuiken. In cazul lui BSD, un barbat in varsta de 54 de ani care a avut ambele brate amputate, reconexiunea a patru nervi senzitivi a dus la redobandirea dupa 5 luni de la operatie a unor senzatii din membrele pierdute la atingerea anumitor zone toracice. In cazul tinerei STH, care si-a pierdut bratul stang, operatia a avut loc la 15 luni dupa accident. Tanara femeie si-a redobandit senzatia mainii si a degetului inelar pierdut la aproximativ 4 luni dupa reconectarea nervilor senzitivi. Oamenii de stiinta americani au precizat ca in acest stadiu al cercetarii, nu pot fi recuperate inca in totalitate senzatiile resimtite inainte de amputare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.