PD a anuntat ca va depune, astazi, la Senat, proiectul de lege privind votul uninominal, care prevede reducerea cu 15% a numarului de parlamentari si alegerea acestora in circumscriptii uninominale, in doua tururi de scrutin.
Liderul democrat Em
PD a anuntat ca va depune, astazi, la Senat, proiectul de lege privind votul uninominal, care prevede reducerea cu 15% a numarului de parlamentari si alegerea acestora in circumscriptii uninominale, in doua tururi de scrutin.
Liderul democrat Emil Boc a anuntat ca PD a finalizat, ieri dimineata, textul si astazi il va prezenta Senatului. Legea prevede reducerea cu 15% a numarului actual de parlamentari. Astfel, potrivit proiectului PD, Senatul va avea 127 de membri (cu 10 mai putin decat in prezent), iar Camera - 254 de membri (cu 60 mai putin).
Actul normativ mai arata ca un senator poate fi ales de 180.000 de cetateni, iar un deputat - de 90.000 de votanti. De asemenea, prevede ca trasarea circumscriptiilor electorale trebuie sa revina Autoritatii Electorale Permanente.
Boc a mai spus ca PD ar dori ca pe viitor sa introduca in lege si o prevedere prin care parlamentarii sa poata fi revocati de cetateni. Pentru a se ajunge la revocare, 25% din numarul cetatenilor unei circumscriptii trebuie sa semneze o petitie prin care sa solicite revocarea.
Liderul democrat a precizat ca, in formula actuala, Constitutia nu permite revocarea unui parlamentar pe parcursul mandatului.
Referendumul privind votul majoritar in doua tururi, propus de seful statului, nu va fi validat, rezultatele partiale indicand o prezenta de sub 30% , in conditiile in care aceasta ar fi trebuit sa fie de 50% plus unu. (Prezenta a fost de 26,37% dupa numararea voturilor de la 97% din sectii). Potrivit unor surse citate de Mediafax, presedintele Traian Basescu va chema partidele la consultari, ca urmare a referendumului si a euroalegerilor, la sfarsitul acestei saptamani sau cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare. Şeful statului a remarcat, duminica seara, ca, din cei aproape 5 milioane de romani care s-au prezentat la vot, 4 milioane au votat in favoarea uninominalului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.