Presedintele Goldman Sachs: Economia SUA este intr-o mare incurcaturaInvestitorii se tem ca sistemul financiar incepe din nou sa se tulbure, ceea ce ar duce la majorarea pierderilor inregistrate de institutiile financiare si la o potentiala lovire a
Presedintele Goldman Sachs: Economia SUA este intr-o mare incurcaturaInvestitorii se tem ca sistemul financiar incepe din nou sa se tulbure, ceea ce ar duce la majorarea pierderilor inregistrate de institutiile financiare si la o potentiala lovire a economiei "reale", relateaza Financial Times. Pietele financiare tranzactioneaza la niveluri care ar da de inteles ca investitorii presupun ca Statele Unite ale Americii se indreapta catre o recesiune, au avertizat analistii bancari si economistii.
Presedintele Goldman Sachs International si BP, Peter Sutherland, s-au alaturat acestor voci ingrijorate. "Economia Americii este intr-o mare incurcatura", a declarat acesta pentru TV3, un canal de televiziune irlandez, in timpul unei emisiuni de duminica.
Tensiunile in crestere ale pietei au obligat Banca Centrala Europeana sa anunte vineri ca va oferi noi injectii de lichiditati in aceasta saptamana. In ultimele zile, lichiditatea s-a mentinut la un nivel scazut in unele piete de credit europene, in timp ce bancile au unele reticente in privinta tranzactionarii cu alte banci. Investitorii se asteapta ca si Banca Centrala a SUA (Fed) sa injecteze lichiditate in sistemul american, informeaza sursa citata.Pierderile inregistrate sunt din ce in ce mai mariEste foarte probabil ca presedintele Fed, Ben Bernanke, sa reasigure piata ca Banca centrala a Americii recunoaste amenintarea reprezentata de o posibila recidiva a crizei.
Un alt factor care submineaza increderea investitorilor este ca volumul proiectat al socului crizei creditelor este in crestere. Guvernul american a prezis initial pierderi de 33,7 miliarde de euro in titluri de credit cu risc ridicat. Chiar si asa, bancile de investitii se asteapta la pierderi intre 135 si 337 miliarde de euro si alte pierderi masive legate de datoriile pietei, cum ar fi carduri de credit.Castigatorii sunt putini, dar cu profit inmiitUn fond de investitii din California a avut un venit anual mai mare cu aproape 1.000%, pariind impotriva creditelor ipotecare cu risc ridicat din SUA si a devenit unul dintre cele mai performante fonduri din toate timpurile.
Lahde Capital, infiintata anul trecut de Andrew Lahde in Santa Monica, a depasit saptamana trecuta nivelul de crestere de 1.000%, dupa ce pierderile inregistrate de titlurile in relatie cu creditele riscante au sprijinit un grup de fonduri care au prevazut ca aceste probleme inregistrate de piata de profil vor avansa.
Decizia de a folosi derivatele pentru tranzactiile short sau parierea impotriva creditelor ipotecare din SUA de un grup selectat de fonduri de investitii a devenit cea mai profitabila tranzactie facuta vreodata din care s-au obtinut peste 13 miliarde de euro in acest an.
"Intregul sistem bancar american este un dezastru. In opinia mea, aproape orice banca importanta ar putea deveni insolventa daca si-ar calcula activele lor la nivelul pietei", a declarat Lahde, care a tinut sa sublinieze ca a decis sa investeasca o parte din profitul sau in aur si alte metale pretioase.
Nu exista niciun fel de date despre cate fonduri de investitii au avut o returnare a investitiei de 1.000 de ori sau de 10 ori mai mare, mai informeaza Financial Times.Pana si Elvetia este ingrijorata de situatia actualaProblemele de pe pietele financiare s-au agravat semnificativ, dupa luna august, a declarat vicepresedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Philipp Hildebrand, avertizand ca situatia este "foarte serioasa", transmite Reuters, citat de Mediafax.
"Are loc un al doilea val de simptome al crizei de pe pietele financiare, care, in unele privinte, este chiar mai pronuntat decat primul val, aparut la 9 august", a afirmat Hildebrand, adaugand ca criza s-a inrautatit considerabil. El a notat totusi ca economia mondiala este mai puternica decat a fost in ultimele decenii, iar institutiile financiare mari din Elvetia nu vor fi afectate. Hildebrand a mai aratat ca, din perspectiva politicii monetare, riscul accelerarii inflatiei face situatia si mai dificila. "Bancile centrale sunt confruntate nu numai cu o criza a creditelor, dar si cu cresterea riscului de accelerare a inflatiei", a explicat Hildebrand, dand exemplu pretul mare al petrolului, care a atins ieri cotatia de 99,01 dolari/baril la Bursa din New York, energiei si alimentelor, precum si costul mai mare al bunurilor importate din Asia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.