Ulciorul nu a mers de foarte multe ori la apa pentru PRM, in timp ce pentru UDMR doua optiuni in loc de una au scos la alegerile pentru Parlamentul European un procent record de prezenta la vot. Desi pareau alegeri cu final asteptat, scrutinurile de
Ulciorul nu a mers de foarte multe ori la apa pentru PRM, in timp ce pentru UDMR doua optiuni in loc de una au scos la alegerile pentru Parlamentul European un procent record de prezenta la vot. Desi pareau alegeri cu final asteptat, scrutinurile de duminica au adus in fata electoratului transilvanean cateva surprize: "disparitia" PRM, partid care a crescut in Transilvania, dar si sustinerea masiva data candidatilor maghiari.
seful de catedra al Facultatii de stiinte Politice a UBB, Gabriel Badescu, arata ca PRM nu a mai fost votat din cauza mesajului electoral "tocit".
"De ce a scazut PRM? Partidul a creat in alegerile trecute asteptari prea mari, propunand solutii simple, usor de inteles, pentru probleme complicate. Prin repetare, acest tip de discurs convinge tot mai putin. In plus, PNG a intrat pe aceeasi nisa, reducandu-i si mai mult puterea de atractie", explica Badescu. Potrivit lui, acest lucru s-a resimtit mai acut la Cluj din cauza celor 12 ani de mandat de primar a lui Gheorghe Funar.
Pe de alta parte, analistul politic spune ca marea participare a electoratului maghiar este datorata unui fapt unic: majorarea numarului de optiuni de la una singura, cea a UDMR. "Succesul a fost posibil datorita interesului ridicat pentru alegatorii maghiari, pusi pentru prima data in fata unei alegeri intre doua alternative cu sens. Acest din urma factor a contat mai mult decat capacitatea de mobilizare a UDMR", a mai completat Badescu.
Ruxandra Cesereanu, analist al mentalitatilor, a explicat ieri pentru Romania libera ca unul dintre motivele pentru care transilvanenii, dar si romanii in general, s-au prezentat in numar mic la votul pentru referendum, ar putea fi apelarea mult prea deasa a presedintelui la "popor".
"Basescu a strigat de prea multe ori ca vine 'lupul>>. Pentru el, pentru Presedinte, s-a mobilizat lumea (la referendumul privind suspendarea, n.red.), pentru ca masura era strident de abuziva - sa fie suspendat presedintele care era, in mod limpede, mai pragmatic si mai rational decat Iliescu si Constantinescu. Insa in ultima vreme, Basescu nu a fost foarte la inaltime, ba chiar a recidivat intr-o limba cam de lemn, molipsindu-se si el de defectele vizibile ale politicienilor criticati", a spus Cesereanu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.