Vremuri grele. Preturile alimentelor, electrocasnicelor si electronicelor vor fi cu 20-40% mai mari Masa de Craciun si produsele de larg consum ii vor arde la buzunare pe romani, din cauza deprecierii leului. Moneda nationala a pierdut din vara si p
Vremuri grele. Preturile alimentelor, electrocasnicelor si electronicelor vor fi cu 20-40% mai mari Masa de Craciun si produsele de larg consum ii vor arde la buzunare pe romani, din cauza deprecierii leului. Moneda nationala a pierdut din vara si pana in prezent 16% fata de euro, iar scaderea ar putea continua. Acest lucru va duce la scumpirea tuturor marfurilor de import, fie ca e vorba de carne, lactate, produse de patiserie sau eletrocasnice si electronice. Mancare la mare pret Potrivit sindicatelor din industria alimentara, Romania importa 70% din necesarul de carne, in special de porc. Importatorii vor adauga la pret ce au "pierdut" cu deprecierea leului, plus o marja de precautie (exagerata, ca de obicei), la fel si vanzatorii cu amanuntul. Drept urmare, ceafa si cotletul cu os vor depasi lejer pretul de 20, chiar 25 de lei (250.000 de lei vechi) pe kilogram. Si lactatele se vor scumpi, cu pana la 20%, partial inca din acest an. Doar in ultima saptamana, laptele "la punga" s-a scumpit de la 3 lei (30.000 de lei vechi) pe litru, in medie, la 3,5 lei (35.000 de lei vechi) pe litru, iar o majorare cu inca 50 de bani (5.000 de lei vechi) nu va mai mira pe nimeni. Sindicalistii estimeaza ca painea (franzela de 270-300 grame) s-ar putea scumpi in preajma Sarbatorilor sau cel tarziu din ianuarie 2008 cu peste 30-40% fata de pretul actual. Oricum, painea "de fabrica" s-a scumpit in ultimele saptamani cu circa 20 de bani (2.000 de lei vechi). E doar inceputul Este de asteptat ca si preturile electrocasnicelor si electronicelor de import sa creasca, probabil cu circa 15%. Valul de scumpiri e abia la inceput. Din ianuarie 2008, si carburantii se vor scumpi, cu circa 20%, prilej de noi majorari de preturi la toate marfurile alimentare si nealimentare.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.