Guvernul columbian nu putea spera vreodata sa intre in posesia unui material de propaganda atat de bun pe care sa-l foloseasca impotriva Fortelor Armate Revolutionare ale Columbiei, cunoscute sub numele de FARC.
Fragmente din acest jurnal desco
Guvernul columbian nu putea spera vreodata sa intre in posesia unui material de propaganda atat de bun pe care sa-l foloseasca impotriva Fortelor Armate Revolutionare ale Columbiei, cunoscute sub numele de FARC.
Fragmente din acest jurnal descoperit in iunie au fost oferite mass-mediei, existand chiar si traduceri in engleza.
Se pare ca prima persoana care nu este din America Latina si despre care se stie ca a intrat in fortele rebele nu este numai dezamagita. Ca majoritatea soldatilor FARC, Tanja Nijmeijer nu are voie sa paraseasca organizatia in care a intrat, relateaza CNN.
"Ar merita daca as sti ca lupt pentru ceva. Insa nu mai cred in nimic acum", scria ea in 24 noiembrie 2006.
Ce a facut-o pe Nijmeijer, care provine dintr-o familie burgheza din Europa, sa se transforme dintr-o activista a pacii intr-o luptatoare de gherila ramane un mister. Nici macar apropiatii ei nu stiu de ce Tanja a intrat in FARC, in 2003.
Prietenii ei au descris-o pe tanara ca fiind deosebit de afectata de nedreptatile sociale, si deseori considerandu-se vinovata pentru ca beneficiaza de un trai privilegiat spre deosebire de cei mai saraci.
Familia Tanjei a refuzat sa vorbeasca presei despre soarta fetei, spunand ca daca ar face-o i-ar pune viata in pericol.
In jurnalul ei, fata pomeneste de regulamentele draconice ale FARC: fara tigari, fara telefoane, fara relatii romantice (daca nu sunt aprobate de comandanti).
Ea spune ca soldatii de rand sunt infometati si plictisiti, si ca liderii FARC sunt materialisti si corupti.
"Cum va fi daca vom prelua puterea? Sotiile comandantilor vor avea Ferrari Testa Rossas, isi vor pune silicoane si se vor rasfata cu caviar?"
Ministrul Apararii, Juan Manuel Santos, a declarat agentiilor de presa ca acest caz ar trebui sa ii lamureasca pe strainii de stanga ca FARC nu este o formatiune de eroi: "in unele cercuri din Europa exista inca aceasta imagine romantica a gherilei - un soi de Robin Hood sau Che Guevara, care lupta cu baietii rai pentru binele saracilor. Si Nijmeijer a picat in aceasta cursa".
Nijmeijer si-a dat lucrarea de diploma de la Universitatea Groningen pe subiectul FARC, iar in 2000 a calatorit in Columbia in cadrul unui program de documentare si lucru.
Acolo, ea i-a invatat engleza pe copiii din orasul Pereira, fiind apreciata de ceilalti profesori pentru profesionalismul ei. A facut, de asemenea, voluntariat pentru saracii de la periferia Pereirei.
"Columbia a fost picatura care a umplut paharul pentru Tanja. Ea a fost atat de socata de prapastia dintre saraci si bogati din aceasta tara, incat a decis ca trebuie sa faca ceva in sensul acesta" a declarat un fost coleg al ei din Olanda. Insa cum a ajuns ea in FARC ramane totusi neclar.
"In februarie 2003 Tanja a trimis un e-mail in care spunea ca pleaca in jungla pentru a-i invata pe bastinasi engleza. De atunci nu am mai prins-o nici pe mail, nici la telefon", a mai relatat acelasi prieten sub acoperirea anonimatului.
Parintii fetei au declarat doar ca au primit un fax in 2003 in care erau anuntati ca fiica lor a intrat in FARC. Mai mult decat atat, mama Tanjei si-a vizitat fiica in jungla insa nu a putut-o convinge sa se intoarca acasa.
"Intrand in FARC, Tanja a ajuns foarte departe de principiile ei. Noi credem ca a fost influentata de cineva", au mai declarat acestia.
Pe langa jurnal, soldatii au mai descoperit si laptopul Tanjei, in care se aflau poze cu familia ei, precum si o poza a fetei care tinea in mana ceva care semana cu o pusca. Au mai descoperit in computer si instructiuni in care se explica cum se pot construi bombe care pot fi detonate de la distanta.
Nimeni nu mai stie nimic de Tanja de cand a fost descoperit jurnalul. Fosti membri ai FARC au declarat ca, cel mai probabil, ea a fost pedepsita ca a ajutat - chiar si indirect - inamicul, dar ca nu a fost ucisa, ci i s-au ridicat eventualele privilegii pe care le avea in cadrul organizatiei.
Felipe Salazar, care este un fost membru al gherilei, e de parere ca fata nu se poate intoarce la familia sa decat daca va incerca o evadare riscanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.