Sau redefinirea notiunii de tortura
In ianuarie 2002, dupa victoria Coalitiei in Afganistan, fortele americane au inceput transportarea a peste cinci sute de detinuti la baza navala de la Guantanamo Bay, Cuba, baza transformata in inchisoare dup
Sau redefinirea notiunii de tortura
In ianuarie 2002, dupa victoria Coalitiei in Afganistan, fortele americane au inceput transportarea a peste cinci sute de detinuti la baza navala de la Guantanamo Bay, Cuba, baza transformata in inchisoare dupa atacurile din 11 septembrie 2001. Toti cei aflati aici sunt catalogati de Pentagon drept teroristi Al-Qaeda ("cei mai periculosi ucigasi antrenati de pe fata pamantului"), insa, multi dintre acestia, variind de la adolescenti pana la barbati in varsta, au fost capturati in Afganistan, in mare parte vanduti americanilor de catre sefii gruparilor locale. Odata ajunsi la Guantanamo, detinutii au fost clasificati drept "combatanti inamici criminali" si lipsiti de protectia acordata prizonierilor de razboi prin Conventia de la Geneva, privati de proces, chiar si de un avocat. si cum un film documentar iese din discutie a fi realizat in interiorul zidurilor, programul de fata recreeaza conditiile in care traiesc detinutii aici, ascunsi de ochii publicului si ramasi la mila echipei Delta, o formatiune de foste garzi din armata americana si interogatori ce au servit in Vietnam si Orientul Mijlociu. Toate metodele de interogare pe care aveti ocazia sa le vedeti in acest documentar au fost aprobate oficial de catre guvernul american si folosite in lupta contra "razboiului terorii". Totodata, metodele de interogare ce pot cauza moartea detinutului sunt interzise, dar orice alte metode sunt legitime si justificabile in interesul securitatii nationale, iar acestea depasesc imaginatia oricaruia dintre noi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.