>> In aceasta localitate apa se cara cu cisterna, care inlocuieste vechea saca dobrogeana.
>> Pentru construirea unui sistem modern de alimentare sunt necesare 18,56 miliarde de lei vechi.
>> Investitia nu poate fi demarata pentru ca lipses
>> In aceasta localitate apa se cara cu cisterna, care inlocuieste vechea saca dobrogeana.
>> Pentru construirea unui sistem modern de alimentare sunt necesare 18,56 miliarde de lei vechi.
>> Investitia nu poate fi demarata pentru ca lipseste o aprobare de la Ministerul Mediului.
La nici 40 de kilometri de municipiul Constanta se afla Conacu, un sat de agricultori si crescatori de animale in care traiesc 531 de locuitori. Acestia resimt din plin lipsa unor servicii edilitare absolut necesare, dar sufera cel mai mult din cauza lipsei de apa potabila. Pana anul trecut, singurele lor surse erau cele cateva fantani aflate in curtile unor gospodari. Inundatiile puternice din septembrie 2006 le-au colmatat insa, astfel ca acest "robinet" arhaic s-a inchis. Primaria locala le-a sarit in ajutor si de atunci le aduce zilnic apa cu cisternele din alte zone ale judetului. Copiii de pana la trei ani ani si bolnavii primesc apa plata. Pentru eliminarea acestor stari de lucruri administratia publica locala a intocmit un proiect care prevede forarea unui put, construirea unui bazin de captare si a unei retele de aductiune. Valoarea totala a investitiei se ridica de 18,56 miliarde lei vechi. Cea mai mare parte din suma este acoperita de Guvern si Consiliul judetean, astfel ca lucrarile ar putea fi demarate. Din pacate lipseste o aprobare care ar trebui sa vina de la Ministerul mediului. Pentru aceasta s-a intocmit un memoriu, s-a prezentat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic numai ca raspunsul intarzie nejustificat de mult spre dezamagirea localnicilor. z
SPECIALISTUL

>> O solutie mult asteptata
"Pana acum nu s-a dat aprobarea de rigoare, motivandu-se ca pe teritoriul asezarii exista un sit denumit "Natura 2000", compus dintr-o balta si mai multe pietre fosiliere, care s-ar fi deteriorat in eventualitatea inceperii unor lucrari. Noi suntem de acord cu ideea apararii naturii si a monumentelor ei, dar nu credem ca in acest caz nu se poate gasi o rezolvare acceptabila. Banuim ca mai degraba avem de-a face cu o lipsa de preocupare sau poate o atitudine birocratica decat cu o cauza obiectiva, convinsi fiind ca zona respectiva nu ar avea cu nimic de suferit. Comunitatea din Conacu trebuie sa aiba si ea apa la robinet, asa cum se intampla in orice sat european, si de aceea asteptam interventia specialistilor de la Mediu".
Ion Corneanu, primarul comunei Cobadin


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.