Luni, bursa a consemnat a doua sedinta de crestere semnificativa, dupa precedenta runda de 5 zile consecutive de scadere. Volumele de tranzactionare au ramas insa la un nivel mediu sau chiar putin sub medie, la fel ca vineri. Practic, am avut o valoa
Luni, bursa a consemnat a doua sedinta de crestere semnificativa, dupa precedenta runda de 5 zile consecutive de scadere. Volumele de tranzactionare au ramas insa la un nivel mediu sau chiar putin sub medie, la fel ca vineri. Practic, am avut o valoare cumulata a tranzactiilor de numai 16 milioane de euro, din care 14 milioane de euro pe segmentul principal de piata si 2 milioane de euro pe segmentul Rasdaq.
Comportamentul pietei ne poate conduce catre ideea ca la cumparare s-au aflat in principal investitori locali care au fost atrasi de nivelul de supravanzare pe care piata il dobandise in ultimele zile si care au considerat ca acesta este un moment oportun de intrare in piata. Faptul ca ordinele de vanzare au fost mai putin importante decat in sedintele anterioare arata ca vanzatorii care au dominat piata in ultima perioada, cel putin pentru moment, s-au retras in asteptare. Asadar, chiar daca nu am avut cumparare foarte puternica, presiunea a fost totusi suficienta pentru a impinge cotatiile cu circa 2-3 puncte procentuale mai sus comparativ cu nivelul de referinta de vineri.
Acest fenomen de inversare brutala a tendintei de pret este specific unei piete cu lichiditate redusa si caracter puternic speculativ cum este piata romaneasca. Cata vreme in piata s-au simtit vanzatori puternici si trendul negativ era evident, toti investitorii locali au ramas in expectativa. Acum, cand au aparut cateva prime semnale ca, pentru moment cel putin, tendinta de scadere s-a oprit, toti jucatorii locali s-au repezit la cumparare in acelasi timp, iar cei care anterior afisau cotatii de vanzare acum le-au retras. E ca si cum 100 de oameni incearca sa intre in aceeasi secunda pe o usa pe care in mod normal incap doar doi odata. De aceea, atunci cand avem inversari de tendinta, ele sunt foarte brutale in primele 2-3 zile si abia ulterior volatilitatea se mai calmeaza.
Deocamdata, cresterile la nivelul indicilor au depasit un punct procentual in toate cazurile. Cel mai mult s-a apreciat BET-FI (±3,52%), in vreme ce cresterea cea mai modesta a apartinut indicelui ROTX (±1,09%).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.