In ciuda neintelegerilor dintre Washington si Arabia Saudita, rusii au ales calea cea mai profitabila
Suma totala a tranzactiei este de aproximativ 2,6 miliarde de euroEchipamentul militar fabricat de complexul militaro-industrial rus are un nou
In ciuda neintelegerilor dintre Washington si Arabia Saudita, rusii au ales calea cea mai profitabila
Suma totala a tranzactiei este de aproximativ 2,6 miliarde de euroEchipamentul militar fabricat de complexul militaro-industrial rus are un nou client in persoana tarilor din Arabia Saudita, a subliniat vineri cotidianul Kommersant, relateaza Ria Novosti.
Potrivit partii ruse, suma totala a tranzactiei cu unul dintre cei mai mari importatori mondiali de armament ar putea sa fie in jur de 2,6 miliarde de euro, informeaza NewsIn.
Este posibil ca la sfarsitul anului, potrivit responsabililor din aceasta ramura a industriei, sa se incheie un contract cu Riadul, cu livrare in intervalul 2008-2009, pentru 150 de tancuri T-90S pentru o suma de aproximativ 337 milioane euro.
"Negocierile cu privire la cumpararea acestor tancuri sunt in desfasurare de doi ani si acum se apropie de sfarsit", a precizat un responsabil.Arabia Saudita este printre principalii importatori de armament din lumeEste prevazuta cumpararea unui mare lot de vehicule de infanterie BMP-3, exportate mai inainte de Rusia catre Emiratele Arabe si Kuwait cat si cumpararea unui numar mai mare de 100 elicoptere, Mi-35 de atac si Mi-17 de transport, si achizitionarea a douazeci de sisteme sol-aer cu bataie medie Buk-M2E. Suma comenzii de elicoptere este evaluata in jurul a 1,3 miliarde de euro.
Arabia Saudita cheltuie in fiecare an intre 8 si 11 miliarde de euro, fiind unul dintre cei mai importanti importatori de echipament militar din lume. In mod traditional Riadul cumpara produse europene (in medie 50% din importuri) si americane (40% din importuri).
Arabia Saudita a fost in masura sa achizitioneze mai multe tipuri exclusive de armament militar, cum ar fi avioanele de lupta F-15, rachete sol-aer Patriot PAC2 si avioane cu recunoastere radar E-3 AWACS, datorita faptului ca face parte din partenerii strategici "non NATO" ai Statelor Unite ale Americii.Dupa deteriorarea relatiilor cu SUA, Riad s-a reorientat catre cealalta mare putere militara din lume"Exporturile de echipament militar rus catre Arabia Saudita nu au nicio legatura cu pretul rezonabil sau cu capacitatea echipamentului", a estimat Ruslan Puhov, director al Centrului de analiza a strategiilor si tehnologiei. Anumiti experti explica aceasta reorientare a Riadului in domeniul armamentului prin schimbul de prioritati politice ale regatului.
Aceste achizitii, potrivit oficialilor din Riad, "vor permite o apropiere de Rusia in domeniul politicii exterioare".
De la atentatele din 11 septembrie 2001, majoritatea pilotilor avioanelor deturnate fiind de origini saudite, relatiile dintre Washington si Riad s-au degradat. In acest an, congresul american, sub presiunea Israelului si a lobby-ului israelian din interiorul Statelor Unite, a respins cererea Arabiei Saudite, care dorea achizitionarea unui important lot de armament modern, in schimb Riadul si-a manifestat deschis interesul pentru echipamentul militar rusesc, informeaza RIA Novosti.
Arabia Saudita a mai incheiat un contract pentru furnizarea de armament in septembrie 2006 cu Franta in valoarea de 2,5 miliarde de euro. Contractul prevedea livrarea a 40 de elicoptere si a cel putin doua aeronave tip A330-200 pentru realimentare in zbor. Comanda initiala facuta intre oficiali guvernamentali si ministrul apararii francez Michele Alliot-Marie prevedea furnizarea a 30 de elicoptere multifunctionale Fennec si a 10 elicoptere de transport NH-90. Ambele modele de elicoptere erau construite de grupul Eurocopter, o subdiviziune a grupului european de aviatie EADS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.