Am uitat ce cautam noi in Irak. Zau, fara gluma,isi mai aminteste cineva?

Noul premier australian, Kevin Rudd, tocmai a anuntat ca prioritatea sa este retragerea din Irak. Ceva mai putin noul premier britanic, Gordon Brown, anuntase si
Am uitat ce cautam noi in Irak. Zau, fara gluma,isi mai aminteste cineva?

Noul premier australian, Kevin Rudd, tocmai a anuntat ca prioritatea sa este retragerea din Irak. Ceva mai putin noul premier britanic, Gordon Brown, anuntase si el revenirea fortelor regale in 2008. Cam astia mai ramaseseram... Ba chiar, cu un eventual presedinte american democrat incepind de anul viitor, putem avea surpriza ca si americanii sint pe picior de plecare. In cazul asta, ma intreb, noi o sa stam si dupa ce pleaca americanii?

De ce ne-am dus noi de fapt acolo? Ca sa ne punem bine cu Licuriciul. Si cum anume ne-am pus mai bine decit daca nu mergeam? Singurul ajutor american concret pe care l-am primit a fost lobby-ul Washingtonului pentru aderarea la UE. Bun, dar noi am aderat laolalta cu Bulgaria, iar bulgarii intre timp au plecat din Irak. In rest, mai speram atunci, in 2003, la oaresice contracte, petrol, reconstructie etc. Nu s-a concretizat mai nimic. Nici macar investitiile americane in Romania n-au fost mai de Doamne-ajuta, raminind la un ridicol 4% din totalul investitiilor straine directe. Cit despre sprijin in alte privinte, alde Rusia, Transnistria, sau pentru noua ordine mondiala cu Marea Neagra in buricul ei, doar vorbe.

In lipsa beneficiilor evidente, mai ramine, teoretic, argumentul invers: nu plecam, ca sa nu suparam Licuriciul. Numai ca prieteni mult mai apropiati ai Licuriciului si-au pus coada pe spinare, fara sa pateasca nimic. Cind filipinezii au raspuns cererii rapitorilor soferului de camion Angelo de la Cruz de a-si retrage trupele in schimbul eliberarii acestuia, au incalcat toate principiile americane de a nu negocia cu teroristii, de a nu ceda in fata fortei etc. Si totusi, SUA si-au mentinut asistenta financiara si militara consistenta pentru Filipine. Sud-coreenii, italienii, polonezii s-au retras si ei, ba chiar cei din urma au anuntat ca se mai gindesc si in privinta gazduirii scutului antiracheta. Aflate in criza acuta de aliati, SUA nu au avut ce face. Din acelasi motiv, presedintele Bush s-a grabit, de altfel, sa ii felicite si pe Rudd si pe Brown, cei care i-au invins pe aliatii sai cei mai fideli, Howard si Blair.

In Afganistan, avem de cistigat daca stam: interoperabilitate cu NATO, vizibilitate mare in cadrul operatiunilor alaturi de aliati europeni, experienta in reconstructie. In schimb, daca nenumaratele motive - deja inutil de enumerat - de a ne retrage din Irak nu par suficiente, ar trebui s-o facem pur si simplu pentru ca nu exista nici un motiv concret ca sa raminem.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.