Cercetatorii de la Virginia Polytechnic Institute si State University (SUA) au testat nivelul de B6 la pacientii suferinzi de depresie si au constatat ca acestia – absolut toti! – aveau deficit de vitamina B6.
Potrivit studiilor publicate in Nutritional Report International, in lipsa vitaminei B6 creierul nu poate produce suficienta serotonina – neurotrasmitator responsabil de starea psihica buna.
Carolyn Russ, nutritionist si director adjunct la Clinical National Center al Universitatii Davis, din California, considera ca: "Cercetarile demonstreaza clar ca depresia este cauzata de nivelul scazut de vitamina B6".
O atentie deosebita trebuie acordata indeosebi in aceasta perioada a anului, mai ales in timpul postului Craciunului, intrucat vitaminele B se gasesc indeosebi in carne de vita, de pasare, ficat de pasare, rinichi de vita, drojdie de bere, lapte integral si produse lactate, somon, dar si in orez nedecorticat, germeni de grau, faina integrala.
Mai multe studii efectuate in statul Virginia, la Arlington Hospital, asupra pacientilor diagnosticati cu schizofrenie arata ca la doza de 150 mg de vitamina B6, de 3 ori/zi, apoi 500 mg pe zi (mult peste doza recomandata uzual, de 2 mg/zi) s-a dovedit salvatoare.
Pacientii cu semne de neliniste, insomnie, confuzie mentala, anorexie, halucinatii, probleme prihomotoare, care, din cauza efectelor secundare renuntasera la antipsihotice si-au revebnit cam la 48 de ore in urma megadozelor de B6 si au continuat procesul de refacere atata timp cat au urmat terapia nutritionala.
Dar, cand s-a redus doza de B6, depresia a revenit.
Dr. Lawrence D’Angelo a observat ca intr-o perioada de 7 luni multe simptome au disparut, pacientii nemaiprezentand comportamentul anormal de la internare.
Prof. Dr. Jonathan W. Stewart de la New York State Psihiatric Institute, Columbia University, College of Physicians & Surgeons (Colegiul de Medicina si Chirurgie) declara ca: „Aproximativ 20% dintre pacientii depresivi investigati prezentau si simptome neurologice, amorteli si furnicaturi ale degetelor, senzatia de soc electric si mii de ace. Cei cu aceste simptome aveau un nivel mult mai scazut al vitaminei B6 decat cei asimptomatici".
Enzimele care convertesc hrana in neurotransmitatori au nevoie de vitamina B6, mai ales in fazele critice.
La pacientii cu deficit de B6 (alcoolici, femei care iau anticonceptionale sau alapteaza, dar si cei cu alimentatie de tip fast-food ori batrani care traiesc doar cu paine si ceai pana primesc pensia) nu se produc suficienti neurotransmitatori, ceea ce duce la depresie. Si vitamina B12 este necesara pentru contracararea imbatranirii premature de tip Alzheimer, chiar si a halucinatilor.
Potrivit prestigioasei publicatii American Journal of Psychiatry, o femeie care vedea OZN-uri a fost diagnosticata cu un nivel scazut al vitaminei B12.
Eric Branerman din New Jersey, Princenton Brain Bio Center din Skilman, considera ca persoanele in varsta beneficiaza de ameliorarea starii psihice, chiar pana la atenuarea manifestarilor specifice maladiei Alzheimer, cu doze mult crescute de vitamina B12. Deci, un supliment alimentar echilibrat de B-uri, care actioneaza sinergic, este mai mult decat binevenit.