Fostul campion mondial de sah devenit lider al opozitiei ruse, Garry Kasparov, a fost condamnat sambata la cinci zile de inchisoare pentru organizarea unei manifestatii neautorizate si refuzul de a se supune ordinelor politiei, relateaza Mediafax. Ka
Fostul campion mondial de sah devenit lider al opozitiei ruse, Garry Kasparov, a fost condamnat sambata la cinci zile de inchisoare pentru organizarea unei manifestatii neautorizate si refuzul de a se supune ordinelor politiei, relateaza Mediafax. Kasparov a calificat condamnarea sa drept "nefondata". "Am fost arestat dupa ce manifestatia se incheiase deja", a declarat el pentru presa.
Condamnare rapida
"Este de neconceput ce s-a intamplat la tribunal. Au existat incalcari grave ale procedurilor si voi face, desigur, apel", a adaugat Kasparov in declaratii transmise de postul de radio Ecoul Moscovei, dupa anuntarea deciziei. "Nu se poate vorbi despre justitie. Puterea incearca pur si simplu sa-i sperie pe oameni", a mai spus el, indemnandu-si sustinatorii "sa nu cedeze in fata fricii". Avocata sa, Olga Mihailova, a precizat ca el era detinut, duminica, la sediul politiei din Moscova, unde ea se pregatea sa il viziteze. Colaboratorii lui Kasparov din cadrul coalitiei sale, Cealalta Rusie, declarasera anterior ca nu stiu unde este detinut acesta. Politia din Moscova a declarat ca "nu este autorizata" sa confirme informatia. Mihailova a precizat ca a depus plangere pentru a contesta condamnarea clientului sau, acuzat ca ar fi organizat un mars in directia Comisiei Electorale Centrale, la incheierea mitingului de la Moscova. Numai mitingul fusese autorizat, nu si marsul pe strazile Moscovei. Kasparov a fost retinut sambata, la Moscova, alaturi de alte circa 40 de persoane, la incheierea unei manifestatii anti-Putin, in timp ce se indrepta spre Comisia electorala centrala, cu o saptamana inaintea alegerilor legislative de la 2 decembrie. El tocmai facea cale intoarsa pe o strada din centrul orasului, cand a fost pus la zid de un grup de politisti, apoi urcat cu forta intr-un autobuz al politiei.
Conceptul "puting"
In vreme ce manifestatiile opozitiei sunt zdrobite cu brutalitate, adunarile in favoarea actualului presedinte Vladimir Putin sunt sprijinite aproape pe fata de locatarul de la Kremlin. De exemplu saptamana trecuta peste 5000 de reprezentanti din toata Rusia ai miscarii "Za Putin" (Pentru Putin) s-au adunat la complexul sportiv Luniki din Moscova. Disputele s-au mutat si pe Internet: in enciclopedia libera Wikipedia articolul referitor la Vladimir Putin in limba engleza a fost modificat de mai multe ori, fiind eliminate afirmatiile impotriva actualului presedinte rus. Una din referirile sterse a fost cea la conceptul "puting", insemnand "adunare spontana a suporterilor lui Vladimir Putin".
Manfestanti batuti la Sankt Petersburg
Cateva zeci de manifestanti au fost retinuti ieri, unii dintre ei fiind batuti de trupele speciale antirevolta, la Sankt-Petersburg, inaintea unei manifestatii interzise, impotriva presedintelui rus Vladimir Putin, programata sa se desfasoare
cu o saptamana inaintea alegerilor legislative.
Trupele antirevolta au lovit cu bastoanele un mic grup de militanti de extrema-stanga, national-bolsevici din miscarea scriitorului Eduard Limonov, pe care i-au urcat apoi intr-o furgoneta. Acest incident a determinat retinerea a circa 50 de manifestanti in total, printre care si directorul biroului local al partidului de opozitie Iabloko, Maxim Reznick.
Un oficial al politiei din Sankt-Petersburg, citat de agentia Itar-Tass, a confirmat "cateva zeci de retineri de persoane", adaugand ca tribunalele vor decide sanctiunile impotriva acestora, care vor consta fie in "amenzi, fie in mandate de arestare". "Marsul de dezacord" de la Sankt-Petersburg urma sa inceapa la orele 09.00 GMT (11.00 ora Romaniei), la o zi dupa cel de la Moscova, care s-a soldat cu arestarea campionului mondial de sah, devenit lider al opozitiei, Garry Kasparov, si la condamnarea lui la cinci zile de inchisoare. Orasul natal al lui Vladimir Putin a fost practic blocat de politie inca de duminica dimineata. Politistii puteau fi vazuti din cinci in cinci metri, pe bulevardul Nevski, alaturi de camioane cu trupe antirevolta. O organizatoare a demonstratiei a precizat ca manifestantii intentionau sa se indrepte spre Piata Palatului, loc traditional de organizare a mitingurilor si simbol al Revolutiei bolsevice, dar acest itinerar le-a fost interzis. Opozantilor li s-a permis, totusi, sa manifesteze in apropierea Palatului Oktiabrski, de cealalta parte a bulevardului Nevski, la o distanta de peste doi kilometri de Piata Palatului.
PE e indignat
Presedintele grupului PPE-DE in Parlamentul European, Joseph Daul, a denuntat ferm atitudinea autoritatilor ruse, care au dispus arestarea, sambata, la Moscova, a fostului campion mondial de sah, Garry Kasparov, lider al miscarii de opozitie Cealalta Rusie, se arata intr-un comunicat al formatiunii, informeaza Mediafax. Kasparov, care s-a intalnit in urma cu cateva luni cu membrii grupului PPE-DE, la Strasbourg, a fost arestat pentru incercarea sa de a se deplasa impreua cu un grup de partizani la sediul Comisiei electorale centrale, de la Moscova, pentru a denunta alegerile legislative "injuste" care vor fi organizate la 2 decembrie, se arata in comunicat. Acesta subliniaza ca in opinia lui Joseph Daul, "privand opozitia de libertatea fundamentala de a manifesta, autoratile ruse isi pierd credibilitatea pe scena internationala". "Grupul nostru cere Uniunii Europene sa condamne aceasta atitudine si solicita eliberarea imediata a opozantilor din cadrul formatiunii Cealalta Rusie", declara oficialul european, in text.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.