In ciuda declaratiilor optimiste facute duminica seara dupa prezentarea exit-poll-urilor de liderii PD si PSD, situatia din cele doua partide nu este nici pe departe roz. In PRM, anuntul lui C.V. Tudor privind demisia din Parlament a tulburat si mai
In ciuda declaratiilor optimiste facute duminica seara dupa prezentarea exit-poll-urilor de liderii PD si PSD, situatia din cele doua partide nu este nici pe departe roz. In PRM, anuntul lui C.V. Tudor privind demisia din Parlament a tulburat si mai mult apele in partid.


Prima pozitie obtinuta de PD la euroalegeri a fost "sarbatorita" dupa miezul noptii cu o descindere-fulger a lui Traian Basescu in sediul din Modrogan, care le-a multumit pentru prezenta scazuta la urne cu injuraturi si amenintari. Desi au declamat victoria, democratii traiesc de fapt gustul amar al unui scor mai mic cu zece procente decat cel pe care il asteptau, la care se adauga procentele obtinute de PNL si de PLD.

Duminica, strigatele lui Vasile Blaga, secretarul general al PD, aflat nonstop in teleconferinta cu filialele judetene ale partidului, razbateau prin toti peretii din Modrogan 22, sediul de campanie al democratilor. Pe rand, liderii PD luau cate o gura de aer pentru a-si mai destupa urechile. In jurul orei 16:00, erau inca optimisti. "Stam bine. 33% si abia de acum incolo ies orasele, fieful nostru. Ajungem la 40%, cum arata si sondajele", anunta unul dintre liderii PD. Fieful nu a iesit insa nici macar in judetele "patronate" de liderii partidului. Clujul lui Boc, prezenta 25% la referendum. Scor PD 33%. Bihorul lui Vasile Blaga, 32,15 pentru PD. Doar putin peste media pe tara. Bucurestiul lui Videanu, 21% prezenta la urne si 39,46 scor, bun pentru media pe tara, slab totusi pentru Bucuresti.


SURPRIZA PNL. Pe masura ce rezultatele se concretizau, un lucru ramanea inexplicabil pentru pedisti: scorul PNL, "dupa toti caltabosii si remesii". Amarul numarul 2, procentele PLD. "Nu au luat de la PNL, au luat de la noi. Marea noastra greseala a fost sa nu ne atacam", se plangea un democrat de la varful partidului. "Macar ei au avut campanie", recunostea altul.

Inainte de momentul festiv de la anuntarea exit-poll-urilor, Boc este sunat de mai multi si sfatuit: "Anunta ca am castigat alegerile". In spatele victoriei afisate insa, multa ingrijorare. "Una era sa intram in an electoral cu 40%. Nimeni nu ne mai clintea. Acum o sa tot coboram pana la alegeri. Riscam sa ne ingroape PSD si PNL", sunt de parere unii democrati, in timp ce altii vad si partea plina a paharului: "Am obtinut scorul asta, bun totusi, in mediul rural, unde era fieful PSD".


"CIREASA" BÃ…SESCU. Peste toata ingrijorarea, mult dupa miezul noptii, a venit si trasnetul. Seful statului a navalit furios in sediul PD, a urcat la etaj si a coborat in mai putin de doua minute, aruncand replici artagoase catre ziaristi.

Intrebat daca repeta referendumul, Basescu a raspuns: "Pentru cine? Pentru Voiculescu, care are cinci televiziuni si doua procente?". Presedintele spunea la inceputul lunii noiembrie ca, daca referendumul este ratat, il va repeta.

Liderul PD, Emil Boc, sustine ca in cele doua minute liderii PD ar fi discutat cu Basescu "despre referendum si alegeri", ba chiar ar fi avut timp sa ii prezinte si forma finala a proiectului de lege privind uninominalul. Boc "nu a inteles" ca presedintele sa fie suparat. Colegii sai recunosc insa neoficial ca Basescu ar fi injurat si amenintat liderii PD, in frunte cu Vasile Blaga, gasiti vinovati pentru prezenta scazuta la referendum, dupa care a plecat.
Ieri-dimineata, dupa sedinta conducerii PD, Vasile Blaga a anuntat demiterea conducerilor filialelor care au obtinut rezultate slabe. In ceea ce-l priveste, a recunoscut ca isi "reproseaza" ca PD nu a obtinut 40% din voturi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.