N-are un sediu luxos ultracentral, cu peretii din otel si termopan, dar e totusi banca. Oamenii nu-si depun economiile aici, dar isi deschid un fel de conturi pentru viitor, cu dobanda la vedere. Functionarii institutiei nu vin la serviciu imbracati
N-are un sediu luxos ultracentral, cu peretii din otel si termopan, dar e totusi banca. Oamenii nu-si depun economiile aici, dar isi deschid un fel de conturi pentru viitor, cu dobanda la vedere. Functionarii institutiei nu vin la serviciu imbracati la patru ace, cu cravata si costum, ci muncesc in halate albe. Nu se lucreaza cu euro, dolarii sau vreo alta valuta, insa un anume fel de creditare exista. Moneda forte a entitatii este sperma umana. Este vorba de prima Banca de Sperma din Romania care functioneaza in cadrul Departamentului de Reproducere Umana Asistata (DRUA), din Spitalul „Prof. dr. Panait Sarbu“ din Capitala, cunoscut sub numele de Maternitatea Giulesti.

Esti un mascul in putere, viril si cu o inteligenta multumitoare, care ti-ai facut de cap destul, dar nu te-nduri sa dai bani pentru a-ti face niste analize complete? Visezi sa populezi planeta cu progeniturile tale? Ti se pare ca a te masturba acasa e prea banal, imoral si pe deasupra inutil? Cel putin pentru aceste motive, nu-ti ramane altceva de facut decat sa vizitezi banca de sperma de la Maternitatea Giulesti. E un loc in care lasi ceva folositor in urma. Ce il poate mana, totusi, pe un barbat tanar, intreg la cap si la trup, sa vina la DRUA, sa se masturbeze si sa-si constituie un „depozit“ de sperma? „Unii dintre cei care ne viziteaza in acest scop vin din motive medicale. Urmeaza sa fie operati sau sa fie supusi unor tratamente de radio sau chimioterapie, in urma carora exista riscul sa nu mai poata face copii. Altii sunt cei care, din diverse motive, parasesc tara, sau sunt departe de sotia care efectueaza un tratament, o perioada mai lunga si nu pot fi prezenti in momentul in care aceasta ar putea indeplini conditiile necesare sa poata ramane insarcinata. Iar altii, mai putini, sunt cei care vin pur si simplu sa-si doneze sperma. Acestia sunt fie curiosi, care au auzit de noi, sau oameni care vor sa aiba urmasi, nereusind sau nedorind acest lucru prin intemeierea unei familii“, explica tanara doctorita Anca Moisa, medic specialist in obstetrica-ginecologie, una dintre cele mai autorizate voci in domeniul reproducerii umane asistate.

In 1999, este infiintata la Spitalul Prof. Dr. Panait Sarbu din Bucuresti, ca parte integranta a DRUA, prima banca de sperma din Romania. „Era absoluta nevoie de asa ceva. Exista astfel de institutii in toata Europa. E o conditie obligatorie pentru reproducerea umana asistata, adica pentru inseminarea artificiala sau pentru fertilizarea in vitro“, pledeaza ca in fata unui tribunal dr. Anca Moisa, o mignona bruneta cu o alura mai degraba de liceana decat de ginecolog.

Calea lui Onan
Chiar daca pana atunci esti putin nehotarat, dupa ce o asculti pe doctorita, parca nu ti se mai pare atat de imoral sa urmezi calea lui Onan spre beneficiul intregii umanitati. La inceput ti se pare usor. Ce poate fi mai simplu decat sa semnezi un act in care te angajezi sa nu-ti folosesti talentele detectivistice pentru a-ti cauta potentialii viitori copii, apoi sa ti-o faci cu mana ta, sa umpli un borcanas cu mandria barbatiei tale si sa pleci eliberat si mandru ca ai slujit un tel nobil. Adevarul e insa altul. Pana sa ajungi singur, doar cu tine insuti, in camera de recoltare, trebuie sa treci de un interviu in care iti vor fi scanate de catre un medic abilitatile tale fizice si psihice de posibil viitor tatic. Nu trebuie sa ai IQ-ul unui Einstein, dar trebuie sa faci dovada ca esti cel putin absolvent de liceu cu Bacalaureat. Apoi e obligatoriu sa ai cel putin 18 ani, ca sa fii considerat cu discernamant, si sa nu depasesti 40, caci dupa aceasta vårsta calitatea „productiei“ ar putea fi alterata. Ti se testeaza si personalitatea, fara insa a fi consultat de un specialist in psihiatrie, cu toate astea fiind mai bine sa nu spui ca esti fan al emisiunilor de pe Discovery in care sunt filmate ritualurile de imperechere ale nevertebratelor. Ti se fac si analizele cu probe serologice. Abia dupa ce iti ies testele care arata ca n-ai SIDA, sifilis sau vreo forma de hepatita se trece la pasul urmator.

Romii vor copii blonzi cu ochi albastri
Deci e stabilit. Ai rasa „alba-caucaziana“, alta nefiind acceptata la Giulesti. „Nu de alta, dar nu prea e cerere. Pana si romii vor tot copii blonzi cu ochi albastri“, recunoaste doctorita Moisa. Apoi isi mai aduce aminte: „Am avut o cerere de sperma de negru. Femeia avea un copil mulatru si voia sa-i faca un fratior la fel. N-am putut s-o onoram. N-aveam pe stoc“. Deci, sa recapitulam. Nu esti miop, obez sau cu vreo malformatie fizica. Esti sanatos tun, sinapsele creierului functioneaza in parametrii normali si „ancheta genetica“ a stabilit ca n-ai avut in familie diabetici, schizofrenici sau alti bolnavi cu diverse maladii ce pot fi transmise genetic. Esti numai pentru etapa finala. Esti condus in camera de recoltare. Un pat, o chiuveta, un WC, un televizor, o noptiera cu veioza si un cuier.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.