Isarescu: Acestia nu au depasit niciodata 3 mld. euro
Totusi, ei influenteaza pietele romanesti lipsite de adancime
Ceea ce la Londra ar parea un ”mizilic”, la noi a miscat puternic cursulDesi este greu de evaluat o valoare exacta a "banilor fierbinti" plasati in economia romaneasca de investitorii straini, aceasta nu a depasit in niciun moment nivelul de 3 miliarde de euro, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat The Money Channel. "Cu toate dificultatile in a evalua in ceea ce inseamna 'hot money>>, spunem ca nu au fost foarte multi. Aprecierea noastra este ca, in momentul de varf, nu au depasit trei miliarde de euro", a declarat Isarescu. Guvernatorul a explicat ca este destul de dificil in a se face o distinctie clara intre "hot money" plasati pe termen scurt de investitori si investitiile pe termen lung care reflecta increderea strainilor atat in potentialul pietei, cat si in stabilitatea ei. Desi aceasta valoare nu este una foarte mare, ea are darul de a influenta semnificativ si de a crea dificultati in cazul unor iesiri bruste de pe piata romaneasca, tinand cont de lipsa de adancime a pietelor financiare din Romania.
"Pietele noastre nu au fost suficent de adanci si atunci sume care pareau asa, mizilic, pentru investitori din Londra, de exemplu, au avut darul sa creeze relativ mari - sau potential mari - fluctuatii de curs. Aceasta a fost problema noastra si inca mai este in mare masura", a explicat Isarescu. Guvernatorul spune ca miscarile jucatorilor straini pe piata romaneasca au avut impact asupra tuturor pietelor financiare, lucru inevitabil daca tinem cont de nivelul actual de maturizare al acestora, care se afla, in prezent, intr-un stadiu de "adolescenta" sau de "tinerete".
"Pietele noastre interne financiare - valutara, monetara, chiar Bursa de Valori, piata de capital - sunt inca piete neadanci, nu au capatat un volum foarte mare, nu erau mature. Şi atunci, cu volume relativ mici pentru investitorii straini, dar mari pentru noi, variatiile de pret, de curs, sunt mult mai mari", a aratat Isarescu.Pietele romanesti incep sa se adanceascaPe de alta parte, guvernatorul a explicat ca exista si o "jumatate plina a paharului", iar aceasta consta in debutul "adancirii" pietelor romanesti. "Uitati-va ce s-a intamplat in Romania: in anul 2000, intermedierea financiara era 9% din produsul intern brut (PIB) - si asta la un PIB mic, nu stiu daca aveam 35 miliarde euro tot produsul intern brut. Şi toata intermedierea financiara, deci creditul neguvernamental, era de 9% din acea suma mica. Anul acesta probabil ca o sa ajungem la 37% (din PIB - n.r.), deja am intrat intr-o alta categorie. Asta inseamna o adancire de piata", a spus Isarescu.
In acest context, pietele romanesti vor putea fi perturbate de sume mult mai mari. In conditiile largirii dimensiunii pietei financiare romanesti, riscurile cresc, iar banca centrala, ca autoritate de supraveghere, trebuie sa adopte masuri mai sofisticate de control. "Ştiti cum este? Exact ca intr-o societate unde spui: 'Domnule, sunt mai multe masini, exista risc mai mare de accidente>>. Şi atunci trebuie sa te ocupi de asta: sa introduci reguli de prudenta, de circulatie, sa construiesti autostrazi. Aici suntem noi acum, in Romania", a explicat Isarescu.Isarescu nu neaga existenta unei crize pe piata valutaraTotodata, guvernatorul bancii centrale a precizat in interviul acordat pentru The Money Channel ca BNR nu este "confortabila" cu fluctuatii mari ale cursului de schimb si nu neaga existenta, in acest context, a unei crize pe piata valutara. ''Nu pot sa neg (existenta unei crize pe piata valutara - n.r.), cand au loc astfel de miscari de curs. Pentru o economie mica si deschisa ca a Romaniei, (cursul de schimb) este o variabila vitala. Fluctuatii de curs nu fac bine economiei. In ciuda faptului ca tintim inflatia, nu suntem confortabili cu variatiile mari de curs ", a declarat guvernatorul BNR.
Şeful bancii centrale a subliniat totusi ca BNR nu tinteste cursul, care este stabilit de piata. "Piata valutara are si functie de intrare pe piata de capital, are functia de a stabili cursul, care nu este doar cursul economiei reale, este un curs de echilibru pe plan financiar, are si functie de corectie legat de sectorul extern si balanta de plati, dar in ultima instanta, cursul de schimb este una din variabilele esentiale pentru orice economie", a explicat Isarescu.
Cu toate acestea, la finele saptamanii trecute, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank, guvernatorul a mentionat ca nu sunt excluse noi interventii in viitor in cazul in care este nevoie, pentru a aduce cursul la un nivel "confortabil" pentru economie. "Ne pastram libertatea de a interveni fara comentarii si fara explicatii anticipate, daca este nevoie, pe piata valutara", a spus Isarescu.BNR isi mentine tinta de inflatie pe 2008Guvernatorul a mentionat ca banca centrala urmareste "cu perseverenta" ca politica monetara sa isi faca datoria si sa tina inflatia sub control, precizand ca "stabilitatea preturilor este garantia unei cresteri economice de durata si nedistorsionate, iar legat de turbulentele financiare internationale, iarasi publicul din Romania, dar si investitorii romani si straini, sa aiba garantia ca banca centrala va lucra cu toata inteligenta ca efectele negative sa fie diminuate".
In plus, Isarescu e de parere ca economia romaneasca "merge inca bine", in ciuda socurilor externe care au avut influente negative, iar banca centrala nu isi va modifica intervalul tintit de inflatie de 2,8-4,8% pe 2008, deoarece crede ca poate fi atinsa. "Mesajul e ca economia merge inca bine - spun 'inca bine>> pentru ca la evolutii externe extrem de negative, bineinteles ca ne vom resimti si noi", a spus Isarescu. Şeful BNR a tinut sa mentioneze ca, in prezent, au loc corectii, insa "lumea nu trebuie sa intre in panica".
Declaratia guvernatorului vine in contextul in care cresterea economica a incetinit in 2007 pana la 5,8% in primul semestru, fata de 7,7% in 2006, sub efectul secetei severe din acest an. Totodata, inflatia anuala a urcat la 6,84% in octombrie, cu aproape doua puncte procentuale peste marja superioara a culoarului de 3-5% care incadreaza tinta de inflatie a bancii centrale pe 2007, de 4%, iar ultima prognoza a BNR pentru inflatia de final de an este de 5,7%.
Banca centrala a redus in prima jumatate a acestui an de patru ori consecutiv dobanda de politica monetara, de la 8,75% la 7%, decizie criticata la acea vreme de unii analisti ca fiind prematura. In ultima sedinta din acest an, boardul BNR a urcat dobanda - cheie la 7,50%, miscare motivata prin saltul inflatiei si prin necesitarea inaspririi politicii monetare. Isarescu a aratat ca scaderea dobanzii-cheie a BNR in prima jumatate a acestui an este motivata de guvernator prin necesitatea stoparii aprecierii monedei nationale, care ajunsese la un curs de schimb considerat "nesustenabil" de 3,11 lei/euro la inceputul lunii iulie. "Daca noi n-am fi coborat dobanzile, credeti ca puteam sa evitam un curs de 2,70 (lei/euro- n.r.)? Nu trebuie sa mai descoperim America", a spus Isarescu.