Productia britanica "Soft", in regia lui Simon Ellis, a fost premiata sambata seara cu marele trofeu DaKINO, care a fost inmanat ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, intrucat regizorul filmului nu a fost prezent. Scurtmetrajul br
Productia britanica "Soft", in regia lui Simon Ellis, a fost premiata sambata seara cu marele trofeu DaKINO, care a fost inmanat ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, intrucat regizorul filmului nu a fost prezent. Scurtmetrajul britanic "Soft", in regia lui Simon Ellis, prezinta povestea unui tata si a fiului sau, care sunt terorizati de o banda de tineri huligani. "Dupa mine, avem o perioada buna pentru film si in Romania, si in Marea Britanie", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, la primirea distinctiei. DOCUMENTAR. La sectiunea Documentar, "Zone of initial dilution", in regia lui Antoine Boutet, din Franta, a fost desemnat cel mai bun film al Festivalului DaKINO. Productia israeliana "A quiet street", in regia lui Benjamin Freidengerg, a castigat premiul pentru "Cea mai buna imagine intr-un film documentar". Pentru ca regizorul nu a fost prezent la eveniment, pe scena a urcat ambasadorul Israelului la Bucuresti, Oren David, pentru a ridica premiul. La categoria "Cea mai buna regie intr-un film documentar", castigatoarea a fost regizoarea romanca Corina Radu, pentru productia "Bar de zi si alte povestiri". "Cred ca acest premiu dovedeste ca realitatea nu poate fi transpusa nemediat in film", a declarat Corina Radu, la primirea premiului. De asemenea, au primit mentiuni speciale productiile: "Bardo", in regia lui Gabriel Marino, din Mexic, "Love and words", in regia lui Sylvie Ballyot, din Franta, "Un dimanche a Pripiat", regizat de Blandine Huk si Frederic Cousseau, din Franta si "Keidas", in regia lui Pv Lehtinen, din Finlanda.
 
FICTIUNE. La sectiunea Fictiune, mentiuni speciale au primit scurtmetrajele: "Valuri", regizat de Adrian Sitaru, din Romania, "Afterimage", a lui Catalin Leescu, din Romania, "Tolya", regizat de Rodeon Brodsky, din Israel, si "Hase & Gluck", regizat de Ikiru, din Germania.
Romanii Marian Crisan si Gabriel Andronache au primit premiul pentru "Cel mai bun scenariu" cu productia "Amatorul". La categoria "Cea mai  buna imagine", castigatoare a fost desemnata productia belgiana "Aie", in regia lui Virginie Gourmel.
"Felix", in regia lui Andreas Utta, din Germania, a primit premiul pentru "Cea mai buna regie". "Cea mai buna animatie" a fost desemnata productia belgiana "Une giraffe sous la pluie", in regia lui Pascal Hecquet. Cea de-a saptesprezecea editie a Festivalului de film DaKINO a beneficiat si de un nou trofeu, realizat de artistul Alexandru Ghildus, care este o reinterpretare a vechiului trofeu, ce infatisa o masina de tocat pelicula. Gala Premiilor DaKINO a fost deschisa printr-un moment artistic, sustinut de cantareata Loredana Groza, care a interpretat melodii celebre de film, precum "Je ne regrette rien" a lui Edith Piaf sau "We are the champions" a formatiei Queen.

BILANT. In total, in cele cinci zile de festival (20-24 noiembrie) au fost prezentate peste 93 de filme la Complexul Auditorium al Muzeului National de Arta a Romaniei.
La Gala de deschidere au rulat, in afara competitiei, filmele "Beowulf", de Robert Zemeckis, si "Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford", regizat de Andrew Dominik, in timp ce gala de decernare a premiilor a fost urmata de proiectia filmului "Atonement", de Joe Wright, cu Kiera Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave. In competitia Festivalului International DaKINO au intrat filme straine din 23 de tari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.