Delocalizarea nu s-a dovedit o afacere prea profitabila pentru firmele germane care au ales sa isi mute afacerile in state din Europa Centrala si de Est, mai precis in Romania si Polonia, scrie publicatia britanica Sunday Times.

Afaceristii occidentali atrasi de forta de munca ieftina si de oportunitatile de dezvoltare din aceasta regiune a Europei au descoperit curand si dezavantajele mutarii, iar acum se pregatesc sa isi faca bagajele. Ei sunt nemultumiti in special de lipsa oricarei discipline a muncii.

Prestatia lucratorilor este de proasta calitate, termenele nu sunt respectate, angajatii n-au nici in clin, nici in maneca cu conceptul de loialitate fata de firma, ba chiar dovedesc o inclinatie deosebita spre furturi si alte tipuri de fraude, mai scrie Sunday Times. Pe langa furturile de materiale din companie, s-a intamplat ca multe masini ale firmei sa "dispara" din garaje.


EXPERIMENT RATAT. Un studiu realizat de Institutul Fraunhofer arata ca din circa 6.500 de companii care si-au delocalizat productia sau s-au extins in estul Europei, intr-o perioada de doi ani, aproximativ 1.200 si-au redus ulterior investitiile in zona sau pur si simplu s-au retras. In ultimii sase ani, 3.500 de firme germane numai din domeniul metalurgiei si industriei chimice si-au mutat afacerile inapoi in Germania.