Fondurile din Programul National de Dezvoltare Rurala pentru anul 2007 nu mai pot fi accesate deoarece documentul nu a fost aprobat de Comisia Europeana. Planul prevede fonduri de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Intreprinde
Fondurile din Programul National de Dezvoltare Rurala pentru anul 2007 nu mai pot fi accesate deoarece documentul nu a fost aprobat de Comisia Europeana. Planul prevede fonduri de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Intreprinderile mici si mijlocii pot depune abia din februarie 2008 proiecte pentru a accesa fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Desi initial era prevazut ca fondurile sa fie disponibile din 2007, acest fapt nu a fost posibil deoarece Planul National de Dezvoltare Rurala nu a fost inca aprobat de Comisia Europeana. "Speram ca planul sa fie aprobat in luna februarie", a declarat Gabriel Garban, consilier al Directiei Promovare din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. El a avertizat micii afaceristi sa nu inceapa inca investitiile chiar daca au finantarea din alte surse, pentru ca ar putea ca banii sa nu poata fi decontati.

"In functie de deciziile Comisiei Europene se va sti data exacta de la care se vor accepta cheltuieli pentru decontare", a completat Gabriel Garban.


LA TARÃ…. "Este important ca sediul social al firmei sa fie in mediul rural pentru a beneficia de acesti bani. In cazul in care aveti firme in Bucuresti si punct de lucru in comunele de langa, proiectul nu va fi ales", a declarat Garban. El a mai spus ca acum pot fi trecute la cheltuieli eligibile pentru decontare atat costurile legate de consultanta, cat si studiile de fezabilitate. De asemenea, un proiect respins poate fi depus de maximum trei ori intr-o sesiune pentru a fi ales dupa completarile de acte necesare


Prin PNDR pot fi accesate 7,5 miliarde de euro din fonduri europene. Banii sunt disponibili pe perioada 2007-2013 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si reprezinta continuarea SAPARD. Garban a declarat ca banii sunt prea multi pentru a fi cheltuiti de tara noastra. "Nu ne facem iluzii ca acesti bani vor fi cheltuiti in intregime, nimeni n-a reusit. Dar vrem sa fie absorbit un grad cat mai mare", a spus Garban. Banii vor fi dati prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care se va ocupa de plata pentru toate masurile PNDR, cu exceptia celor destinate zonelor defavorizate. Directiile stabilite de Agentie sunt modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, dezvoltarea de microintreprinderi si incurajarea activitatilor turistice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.