Peste 18 milioane de romani ar trebui sa voteze duminica de doua ori: o data pentru Parlamentul European si o data pentru referendumul privitor la votul uninominal.

Au fost infiintate, la nivel national, 34.678 de sectii, cite 17.339 pentru fiecare proces de vot, unde cetatenii cu drept de vot isi vor putea exprima liber optiunile. La numarul sectiilor de votare din tara se adauga alte 190 organizate de catre Ministerul Afacerilor Externe (181) si Ministerul Apararii (9). Pentru a evita confuzia intre alegerile europarlamentare si referendum, sectiile de votare vor fi delimitate si indicate corespunzator, distinctia dintre acestea fiind facuta printr-un panou pe care va scrie RVU - referendum vot uninominal. Votul se exercita in baza cartilor de identitate, a buletinelor de identitate, a cartilor provizorii de identitate si a pasapoartelor.

Pentru acest proces de vot au fost tiparite 20.459.635 de buletine de vot si timbre autocolante si au fost realizate 87.615 stampile cu mentiunea votat. 18.267.639 de romani sint inscrisi pe listele de vot si cinci cetateni comunitari care au cerut sa-si exprime optiunea la alegerile pentru Parlamentul European. Acestia pot vota numai pe liste suplimentare, pe baza unor adeverinte obtinute de la Autoritatea Electorala Permanenta.

Pentru evitarea fraudarii proceselor de votare, Ministerul Internelor a mentinut prevederea de la referendumul din luna mai de a nu se organiza sectii de votare in gari sau in aerogari. Totodata, pentru a preveni turismul electoral, cei care nu vor vota la sectiile de pe raza de domiciliu vor fi conditionati de completarea unei declaratii pe proprie raspundere, unde se va specifica faptul ca nu au mai votat in acelasi scop.

Euroalegeri romanesti din Wellington pina-n San Francisco 50.000 de angajati ai Ministerului Internelor vor asigura paza sectiilor de votare, incepind de simbata seara.

In Bucuresti sint inscrisi pe listele de vot 1.789.504 cetateni.

MAp a organizat 9 sectii de vot in teatrele de operatiuni din Irak, Afganistan, Bosnia-Hertegovina si Kosovo. Astfel, in Irak vor exista doua centre de votare, la Tallil si Ad Diwaniyah, in Afganistan, trei sectii, la Kabul/ Phoenix, Qalat/ Zabul si Kabul/ Isaf, in Kosovo, trei sectii de votare, la Pecs, Pristina si Camp Bondesteel, precum si in Bosnia-Hertegovina, la Sarajevo.

Potrivit legii, mai sint organizate sectii de votare pe navele sub pavilion romanesc aflate in navigatie in ziua de referinta, precum si pe platformele maritime, in aceste cazuri sectiile apartinind de Biroul electoral judetean sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, al locului in care acestea sint inregistrate.

Votul in strainatate va incepe la ora 7.00, ora locala a fiecarei tari, si se va desfasura pina la ora 21.00, in 181 de sectii de vot, unde au fost distribuite peste jumatate de milion de buletine de vot. Primii romani care vor vota sint cei din Noua Zeelanda, la sectia deschisa la Wellington. Ultimele birouri de vot vor fi deschise in Los Angeles si in San Francisco.

Lista tuturor eurocandidatilor, pe www.cotidianul.ro/select