O suta de oameni au fost evacuati de pe vasul de croaziera M/S Explorer, pe cale sa se scufunde in Oceanul Antarctic.

Nouazeci si unu de pasageri si noua membri ai echipajului vasului M/S Explorer, ce efectua croaziere de lux in zona antarctica, au fost evacuati ca urmare a ciocnirii acestuia cu un aisberg. Accidentul, despre care Agentia Maritima Britanica a fost anuntata vineri, 23 noiembrie, la ora 5.24 GMT (7.24, ora Romaniei), s-a petrecut in preajma Insulelor Shetland de Sud, la aproximativ 120 de kilometri de Peninsula Antarctica. Impactul cu aisbergul a produs o gaura in carena vasului construit in 1969 de marimea unui pumn.

Toti cei o suta de oameni aflati pe nava au fost transferati cu ajutorul barcilor de salvare la bordul vasului de croaziera norvegian Nordnorge, chiar daca in faza initiala capitanul si un ofiter superior ramasesera pe Explorer pentru a incerca sa evacueze apa infiltrata cu ajutorul unor pompe de apa. "Toti pasagerii si membrii echipajului se afla in siguranta si in stare buna", a declarat pentru BBC News Susan Hayes, vicepresedinte de marketing al companiei Gap Adventures, cea care detine nava. Operatiunea de salvare a fost coordonata de Paza de Coasta americana de la Norfolk si de autoritatile portuare din Ushuaia, Argentina.

Potrvit variantei online a publicatiei ,,Lloyd’s List’’, specializata in industria maritima, o inspectie a navei efectuata in luna mai in Scotia a scos la iveala o serie de deficiente. Usile ermetice au fost catalogate drept necorespunzatoare, barcile de salvare nu erau intretinute corespunzator si existau unele probleme privind planurile de evacuare.

Croaziera de nouasprezece zile urma sa se incheie pe 26 noiembrie. Pasagerii au platit in jur de cinci mii de lire sterline pentru fiecare cabina.