Rusia si Italia vor construi un gazoduct care va ocoli statele neprietene ale Rusiei si va submina proiectul Nabucco sustinut de Romania.

Monopolul rus Gazprom a semnat un acord cu compania energetica italiana ENI pentru construirea unui gazoduct rival proiectului Nabucco, in care Romania este parte. Totodata, parteneriatul ENI-Gazprom submineaza sansele UE de a pune pe picioare o politica energetica comuna. Acordul dintre cele doua companii a fost stabilit inca din luna iunie si a fost incheiat joi, cu ocazia vizitei premierului italian Romano Prodi la Moscova. "Am asteptat aceasta ocazie pentru a primi binecuvintarea politica", a explicat directorul executiv al ENI, Paolo Scaroni.

Ceremonia de semnare a acordului de la Moscova a avut loc simultan cu discutiile oficialilor europeni pe tema proiectului Nabucco. "Pe termen mediu, UE nu poate accepta un monopol asupra aprovizionarii acestei regiuni", a declarat responsabilul UE pentru Nabucco, Jozisa van Aartsen, dupa intilnirea cu comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs. "Rusia si-a modificat discursul de la a spune ca e un nonsens la a spune «bine, daca voi actionati asa, noi o sa facem South Stream»", a explicat Aartsen, facind aluzie la proiectul Nabucco.

Gazoductul South Stream va porni din portul rus Beregovoia si va urma apoi un traseau subacvatic, de aproape 1.000 de kilometri, pina la Varna, in Bulgaria. Gazprom si partenerul sau italian studiaza o ruta spre nord-vest, ori prin Romania, ori prin Serbia, care traverseaza apoi Ungaria, Slovenia, Austria, cu punctul terminus in nordul Italiei. O alta varianta este ruta sud-vestica, ce ocoleste Romania, tranzitind teritoriul Greciei, pentru a ajunge in sudul Italiei pe fundul Marii Adriatice. Construirea gazoductului va costa 10 miliarde de euro si va fi executata de un consortiu Gazprom-ENI, in care partea rusa va detine 51% din actiuni. Proiectul va fi finalizat in 2013 si va furniza anual pietei europene 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Proiectul South Stream confirma relatiile politice si energetice apropiate dintre Rusia si Italia. De altfel, compania ENI detine 20% din ramura petroliera a Gazprom (Gazprom Neft) si este cel mai mare importator european de gaze naturale din Rusia, cu care are relatii comerciale inca din 1974. Germania profita si ea de apropierea fata de Rusia, din perioada cancelarului Gerhard Schroder. Potrivit cotidianului rus "Kommersant", Gazprom, din conducerea caruia face parte si Schroder, doreste sa construiasca o extensie a gazoductului South Stream catre Germania. Tot aici se afla si punctul terminus al gazoductului baltic North Stream, ceea ce ar transforma Germania in cel mai important nod energetic al Europei.

Proiectul South Stream devine astfel un concurent al gazoductului Nabucco, aflat inca in stadiul de proiect si care este sustinut de UE si SUA. Nabucco ar urma sa ocoleasca teritoriul Rusiei, transportind gazele provenind din Marea Caspica spre Austria, via Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. In acelasi timp, South Stream inlocuieste si planificata extensie a gazoductului Blue Stream, prin Romania si Ungaria, pina in Austria. Directorul ENI a incercat sa tempereze temerile UE fata de monopolizarea de catre Rusia a livrarilor de gaze. "Cred ca in Europa exista loc si pentru Nabucco, si pentru South Stream. Ne asteptam ca UE sa sprijine South Stream, deoarece este un proiect european", a declarat Scaroni.

Proiectul ENI-Gazprom va ajuta "Rusia sa evite contactele cu unele state vecine din Europa de Est cu care are relatii tot mai reci", titreaza americanii de la "Forbes", fara a preciza care anume sint aceste state. Vizate sint, dupa toate aparentele, Ucraina si Belarus, care sint in momentul de fata traversate de rutele de aprovizionare cu gaz a statelor europene. In viitor, Rusia le poate "santaja" cu redirectionarea exporturilor pe rute alternative. "South Stream mareste posibilitatile Rusiei de a crea dispute intre tarile consumatoare de gaze din UE, precum si intre companiile energetice nationale", considera analistul Vladimir Socor, in momentul acordului din iunie dintre ENI si Gazprom. Acum Rusia furnizeaza 25% din necesarul de gaze naturale al Europei, dar inaugurarea proiectelor North Stream si South Stream va duce, in 2013, la cresterea cu 50% a volumului de gaze livrate Europei, apreciaza agentia americana de presa Bloomberg.