Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi statul roman pentru ca un proces comercial nu a capatat o sentinta nici dupa noua ani de la inceperea sa.

Romania trebuie sa plateasca daune morale de 8.000 de euro si alte 3
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi statul roman pentru ca un proces comercial nu a capatat o sentinta nici dupa noua ani de la inceperea sa.

Romania trebuie sa plateasca daune morale de 8.000 de euro si alte 3.000 de euro cheltuieli de judecata pentru ca a incalcat articolul din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului care prevede dreptul la un proces in termen rezonabil. CEDO a judecat cauza "S.C. Concept Ltd SRL si Manole impotriva Romaniei" si a constatat ca doar la prima instanta unul dintre procesele reclamate a durat de mai bine de 9 ani. Reclamantii au dat in judecata statul roman pentru trei procese care, in opinia lor, au durat excesiv de mult. In ceea ce priveste al doilea proces, Curtea a observat ca acesta a inceput in anul 1998 si nu era inca finalizat la data la care s-a pronuntat hotarirea instantei de la Strasbourg. Referitor la cea de-al treilea, instanta europeana a retinut ca a durat 6 ani, pentru doua grade de jurisdictie. CEDO a hotarit ca durata excesiva a celor trei proceduri nu poate fi justificata doar prin natura complexa a cauzelor. In plus, desi atitudinea reclamantilor a fost de natura sa determine unele intirzieri, nu se poate reprosa acestora faptul ca au uzat de caile de atac interne la dispozitia lor, au apreciat judecatorii europeni. De asemenea, Curtea a constatat ca au avut loc mai multe declinari si conflicte de competenta intre instantele judecatoresti interne, fapt care nu poate fi imputat reclamantilor si care a cauzat intirzieri importante in judecarea cauzelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.