Oficiali canadieni si romani vor discuta, anul viiitor, despre indeplinirea criteriilor de eliminare a vizelor pentru romani.

Guvernul canadian va trimite, la inceputul lunii februarie 2008, la Bucuresti, o echipa de experti pentru a discuta cu oficialii romani despre indeplinirea criteriilor de ridicare a vizelor pentru romani, a anuntat joi ambasadorul Canadei la Bucuresti, Marta Moszczenska. Expertii canadieni vor prezenta apoi un raport guvernului de la Ottawa si Comisiei Europene.

Ambasadorul canadian a explicat ca, in general, Canada a ridicat vizele statelor la 3 ani dupa aderarea la UE. Moszczenska a mai spus ca daca romanii nu fac abuzuri - depasind perioada de sedere mentionata in viza sau solicitind azil politic nejustificat -, atunci nu vor exista probleme in ridicarea vizelor. Ea a adaugat ca in ultimii ani a scazut dramatic rata de refuz al cererilor de viza ale romanilor.

„Lucram impreuna pentru ridicarea vizelor. Romania a facut progrese si trendul este pozitiv, dar ridicarea vizelor depinde de respectarea criteriilor", a mai afirmat ambasadorul canadian. Sapte state membre UE inca asteapta eli-minarea vizelor pentru Canada, dar eforturile depuse de Romania pentru a adera la spatiul Schengen ajuta acest proces, a conchis ambasadorul.