Chiar daca alegerile pentru europarlamentare nu au consecinte directe asupra marilor confruntari politice, care urmeaza sa aiba loc cu prilejul alegerilor locale si parlamentare, ele constituie, totusi, un semnal. Un reper important. In primul rand,
Chiar daca alegerile pentru europarlamentare nu au consecinte directe asupra marilor confruntari politice, care urmeaza sa aiba loc cu prilejul alegerilor locale si parlamentare, ele constituie, totusi, un semnal. Un reper important. In primul rand, de natura psihologica. Asa cum s-a vazut, populatia Romaniei actioneaza conform principiului "sa-i dam castigatorului tot". Ceea ce inseamna ca un partid care se plaseaza pe un loc fruntas intr-o competitie, indiferent de ce natura ar fi ea, are vocatia de a castiga ulterior puncte suplimentare. Asa se explica de ce Traian Basescu sau Alianta DA, castigand pe muchie de cutit alegerile prezidentiale si respectiv guvernarea, au inregistrat, la scurt timp dupa instalarea la putere, cifre record sub aspectul credibilitatii. Sensibil mai mari decat cele obtinute in alegeri. Acest fenomen poate caracteriza si europarlamentarele. Ne putem astepta la o propulsare a castigatorilor si, in mod simetric, la o coborare vertiginoasa a celor care vor obtine rezultate slabe. Iar efectele se vor face simtite in primavara, atunci cand vor avea loc alegeri locale. De aceea, partidele si liderii politici care au acordat importanta cuvenita europarlamentarelor vor avea de castigat. Dar cine vor fi duminica cei care castiga? Si cine sunt perdantii? Am promis o prognoza mai atenta. O fac acum.
Aparent, cel mai mult pierde presedintele Traian Basescu. Prin invalidarea de catre electorat a referendumului propus de el. E timpul sa precizez ca prezenta la urne va fi foarte mica. Abia intre 30 si 40 la suta. O situatie comparabila cu cea inregistrata in 2003, cand au fost, prin referendum, aprobate modificarile aduse Constitutiei. Mai mult, tragand de timp prin nepromulgarea Legii referendumului votata de Parlament si sesizarea, pe aceasta tema, voit intarziata a Curtii Constitutionale, seful statului compromite obiectivul implementarii, la proximele alegeri, a sistemului de vot pentru care lasa impresia ca se bate. Dar lui Basescu nu-i pasa daca el insusi pierde la referendum. Din simplul motiv ca pana la alegerile prezidentiale mai e mult. Iar obiectivul sau imediat este umflarea scorului Partidului Democrat, care ar putea sa-i asigure o guvernare de jucator. El are suficienta vreme sa-si dea la calcat imaginea sifonata si are toate sansele sa o faca daca PD se va plasa pe primul loc. Si duminica va reusi. Intaia certitudine cu care operez este ca PD va castiga intr-o maniera hotarata alegerile pentru Parlamentul UE. Decalajul dintre el si urmatorul partid, PSD, va fi semnificativ. In rest, dupa opinia mea toti ceilalti sunt perdanti. In primul rand, chiar PSD care, desi se va plasa pe locul doi, ar fi avut toate sansele sa defileze in aceste alegeri aproape singur. Pentru ca este unicul partid socialist. Aflat in Opozitie, in timp ce dreapta e la Putere. Si pentru ca, din nou, populatia doreste o alternanta. Si pentru ca economia Romaniei si cresterea ei se gripeaza. Faptul ca PSD pierde prilejul de a se plasa pe primul loc se datoreaza balbaielilor. Mai intai printr-o apropiere nefireasca fata de liberalii aflati la guvernare, apoi printr-o apropiere servila fata de Basescu si PD, socialistii au avut un comportament de tuter politic. Pierde sever partidul lui Becali, care a fost incapabil sa-si valorifice, prin consolidare, cresterea spectaculoasa inregistrata pana in urma cu cateva luni. PLD a fost incapabil sa se credibilizeze. Nici celelalte partide nu stau prea bine, cu exceptia PRM si UDMR, dovedindu-se incapabile sa treaca stacheta celor cinci la suta.
In mod paradoxal, PNL pierde la europarlamentare mai putin decat ar fi trebuit. Dupa trei ani de guvernare, zgaltaita permanent atat din exterior, cat si din interior. Si dupa fractura elaborata la Cotroceni si provocata de axa Stolojan-Stoica. Daca vor obtine un 15 la suta, liberalii ar trebui sa se declare satisfacuti. Daca vor depasi acest procent, va fi un succes, chiar daca se vor plasa pe locul trei. Calculele de mai sus nu pot fi date peste cap nici macar de rolul malefic pe care il poate juca Net Consulting, stapanul softului care ne va oferi scorul final.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.