Lenjeria si costumele de baie din plastic reprezinta una dintre cauzele micozelor vaginale. Aceasta boala cu transmitere sexuala este frecventa, tratabila, dar din pacate adesea recidivanta.  

In majoritatea cazurilor, responsab
Lenjeria si costumele de baie din plastic reprezinta una dintre cauzele micozelor vaginale. Aceasta boala cu transmitere sexuala este frecventa, tratabila, dar din pacate adesea recidivanta.  

In majoritatea cazurilor, responsabila de aparitia micozelor vaginale este o ciuperca numita Candida albicans. Ea are capacitatea de a afecta deopotriva cavitatea bucala, faringele, esofagul, pielea, intestinul, dar si vaginul. In cele mai multe cazuri, Candida albicans nu provoaca tulburari majore. Totusi, 25% dintre femei sunt purtatoare ale acestei ciuperci si 75% dintre acestea au un episod de micoza vaginala.  
Pentru o treime din femeile purtatoare ale acestei ciuperci, cauza de contaminare este externa: prin contact sexual sau cu un obiect infectat. Dar pentru restul de doua treimi, contaminarea este spontana, indusa de modificarea echilibrului natural. In mod normal, flora vaginala este rezultatul interactiunii complexe intre bacterii, ciuperci si alte microorganisme care in mod curent sunt inofensive. Daca acest echilibru este rupt, este posibil ca unul dintre aceste microorganisme sa se multiplice in mod necontrolabil si sa provoace infectia. Acesta este si mecanismul multiplicarii Candidei albicans.


Se pune intrebarea ce anume determina ca micoorganisme inofensive in mod natural sa devina periculoase la un moment dat. Potrivit explicatiilor specialistului nostru, conferentiar doctor Daniel Popescu, aceasta modificare este generata de numerosi factori: sarcina, diabet, boli endocrine, aciditate vaginala, perioada menstruala, administrarea de antibiotice, nivel ridicat de zahar in secretiile vaginale, contaminarea intestinului, infectia cu HIV, agresiuni chimice cauzate de sapunuri acide si clorul din piscine. Din momentul declansarii infectiei apar si simptomele: iritare, scurgeri mirositoare, dificultati la urinare etc.

Pentru micoza vaginala sunt doua tipuri de tratamente: sistemic si local. Primul consta in capsule sau comprimate administrate oral. Tratamentul local consta in ovule vaginale.


CUM NE PROTEJÃ…M. Trebuie retinut ca este o infectie tratabila, dar din pacare cu recidive frecvente. Iata cateva sfaturi recomandate de specialistul nostru, menite a limita acest risc: folositi lenjerie din bumbac, care va fi spalata la 60 de grade Celsius, pentru distrugerea ciupercilor. Pentru toaleta intima zilnica renuntati la dusurile vaginale, la sapunurile parfurmate si la sprayurile intime. Eventual folositi lubrifianti pentru a preveni unele leziuni in timpul raporturilor sexuale. Imediat dupa iesirea din piscina faceti un dus, folositi un prosop curat pentru a va sterge si schimbati-va costumul de baie. De asemenea, se recomanda evitarea excesului de dulciuri din doua motive: reprezinta "hrana" preferata a acestor ciuperci si va pune silueta in pericol.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.