Transcrierea primei cronici de la partida dintre cele doua echipe, aparuta la data de 21 noiembrie 1948, in pagina 6 a ziarului "Sportul Popular", sub semnatura lui Petre Gatu."O greseala, un goal...
Dinamo a dispus de CSCA cu 1-0 (1-0).
Iata un match care a avut doua reprize complect diferite C.S.C.A. - Dinamo, disputat eri la UCB in fata a circa 5000 de spectatori (ale caror asteptari insa, in ce priveste calitatea jocului, au fost inselate) si terminat cu victoria dinamovistilor la scorul 1-0 (1-0).
Un prim aspectIn prima repriza, dominare timp de mai bine de 35 de minute din partea CSCA-ului. Militarii au jucat aproape numai in jumatatea de teren a lui Dinamo, foarte lejer, dar fara nerv, si NUMAI PANÃ LA MARGINEA CAREULUI UNDE ACTIUNILE STOPAU LIPSITE DE FINALITATEA SIMPLISTÃ DIN FOOTBALLUL: SHOTUL LA POARTÃ. Astfel ca apararea dinamovistilor - cu un Novac mai slab ca de obiceiu si un Teodorescu de netrecut doar pentru Bartha - a putut rezista si aceasta gratie jocului foarte util al lui Siclovan, calmul lui Ambru si aportul insemnat al lui Moisescu si Marin Apostol. Militarii au avut, fara discutie, situatii sa deschida scorul, dar le-au ratat cu prea multa usurinta. Asa s'a intamplat in min. 7 cand Lazareanu si numai balbaiala lui Frentz si Gica Popescu a evitat consecinta imediata: goalul; in min. 12 Bartha este singur cu Lazareanu in fata dar portarul dinamovist respinge oportun cu piciorul; in min. 17 Lazareanu respinge un shot al lui Moldoveanu in capul acestuia care reia peste portar si peste poarta. Deci, situatii au fost, dar LIPSA DE CALM ÂI PRECIZIE A DUS LA RATAREA LOR. In plus, linia de atac a avut lacune: in afara de JOCUL PREA LATERAL, a gresit cand a JUCAT PE SUS in centru, unde Teodorescu era in mod regulat cu un cap peste Bartha si intercepta toate pasele inalte. Ar fi trebuit sa sesizeze militarii pe de o parte ca Teodorescu poate fi depasit totusi, iar pe de alta ca Bartha nu poate castiga duelurile aeriene cu Teodorescu, si - in consecinta - sa treaca pe Gica Popescu in centrul atacului, iar Frentz extrem dreapta, desi Gica Popescu nu a fost eri in plenitudinea mijloacelor sale, si - poate - era mai indicat sa fie mentinut Papay.
Apararea dinamovistilorIn acest timp, linia de atac a Dinamo-ului nu a stralucit deloc. S'a vazut in actiuni sporadice, izolate, creiate de contra-atacurile lui Moisescu, singurul inaintas care a fost mai insistent si mai clar. Din acest motiv apararea militarilor a putut respinge actiunile fara efort prea mare. In ultimele 10 minute insa, se produce un reviriment puternic din partea lui Dinamo, atacul porneste sa actioneze mai legat, aripa Naciu-Moisescu si Bartha trag atacul dupa ei si apararea adversa intra in dificultate.

IN MIN. 42, NANCIU ACORDÃ CORNER PENTRU A PUTEA OPRI CURSA LUI NACIU. ACESTA EXECUTÃ SPRE CAREUL DE 6 M. SÃBÃSLÃU NU INCEARCÃ SÃ IASÃ DUPÃ MINGE, INTERVINE IN SCHIMB ACELA NANCIU CARE - IN LOC SÃ INCERCE SÃ RESPINGÃ MINGEA SPRE OUT, IN PRELUNGIREA TRAECTORIEI MINGII - RESPINGE IN TEREN, IN PICIOARELE LUI MARIN APOSTOL, CARE REIA PUTERNIC CU LATUL. Mladin in zadar incearca sa intervina pentruca mingea a intrat in plasa: 1-0.
O repriza diferitaLa reluare, jocul isi schimba complect aspectul. Se joaca mai darz, inversunat chiar, jocul se echilibreaza si asistam la o serie de actiuni de o parte si de alta. Se joaca chiar nervos. Dar in timp ce militarii slabesc si se lasa stapaniti de nervozitatea fireasca cand cuiva nu-i reuseste nimic, deci nu mai au posibilitatea sa-si controleze actiunile si sa le dea precizie, dinamovistii ataca mai periculos si in adancime, manifestand o revenire surprinzatoare. Apararea militarilor se vede constransa de multeori la interventii in ultima instanta. In min. 47, 48 si 51 Dinamo rateaza situatii bune dupa care apararea sa face dovada unui joc mai organizat, dar cu lacuna mingilor prea inalte. Pasele halfilor dinamovisti seamana a degajari ca si in prima repriza de altfel.

Jocul echilibrat se mentine pana in min. 70-75, in acest timp se vede ca Mercea a slabit cel mai mult, Frentz dispare in preajma careului iar Gica Popescu, desi are in fata pe un Novac sub nivel obicinuit, nu poate corespunde. Militarii fac greseala sa joace prea mult pe aripa dreapta, pe unde totusi nu pot patrunde, si-l neglijeaza complect pe Moldoveanu. Sau joaca prea mult pe centru unde Bartha nu poate trece de Teodorescu. Au insa, situatii in minutele 55 si 59, dar Teodorescu si Siclovan le lamuresc. Revirimentul militarilorDin min. 75, CSCA trece la ofensiva si-si creiaza cateva pozitii bune dar Frentz, singur in fata lui Lazareanu, rateaza in min. 74; mai rateaza una in min. 76 cand Lazareanu a respins un shot al lui Gica Popescu si Moldoveanu a gresit si a treia in min. 77 cand acelasi Moldoveanu a pierdut o alta ocazie mare. Moisescu il imita in min. 84, pentru ca ultimele minute, desi CSCA se mentine in atac, sa nu aduca nimic nou, afara de un incident regretabil intre Dusan si Bartha.
Doua atacuri slabeEste clar ca insuccesul CSCA-ului se datoreste in buna parte liniei de atac, dupa cum este foarte adevarat ca si atacul dinamovistilor nu a stralucit, iar victoria a reusit-o profitand de o greseala a apararii adverse. Este just insa, ca atacul lui Dinamo, chiar asa cum a jucat, a fost mai periculos prin jocul sau in adancime. Totusi, CSCA care a confirmat impresia ca nu poate juca bine pe teren propriu - avea dreptul la un match nul.

Dl. Ceaureanu a condus destul de bine. A fost insa, putin neatent la semnalarile arbitrilor de tusa, din care cauza a fluierat cu intaziere.


Dinamo: Lazareanu - Ambru, Novac, Ignat, Teodorescu, Siclovan, Bartha (n.r. - Carol Bartha) , Apostol, Petculescu, Moisescu, Nacin.
CSCA: Sabaslau - Mladin, Cernea, Nancin, Dusan, Onisie, Gica Popescu, Mercea, Bartha (n.r. - Iosif Bartha), Frentz, Moldoveanu.

Am retinut pe Siclovan, Ambru, Moisescu, Naciu, Bartha (repriza a doua), Mercea (prima repriza), Cernea, Dusan, Onisie si Mladin".


"NOUI ABATERICu cateva minute iinainte de sfarsitul jocului Dinamo - CSCA, un incident condamnabil intre Dusan si Bartha a venit sa se adauge la seria abaterilor dela sportivitate si disciplina. La un moment dat, cand Dusan se pregatea sa degajeze balonul, Bartha l-a atacat cu intentia vadita de a jena degajarea, dar interventia s'a soldat cu lovirea lui Dusan. Desigur, un fapt care vine sa confirme ca jucatorii nostri nu stiu sa jeneze corect un adversar. Cert este insa ca Dusan - considerand atacul lui Bartha drept intentie de lovire - a ripostat aproape imediat, pentruca dupa ce foultul (arbitrul l-a penalizat pe Bartha) a fost executat si mingea ajunsese la poarta lui Lazareanu, i-a dat o palma peste gura lui Bartha. Actul este, atruca (n.r. - este, probabil, vorba de o greseala de tipar) vine intr'un moment la care FRFA face eforturi sa starpeasca orice abatere dela disciplina si sportivitate, dar nu acceptam nici "teatrul" lui Bartha care s'a tinut dupa aceia de gura pana la sfarsitul jocului. Apreciem in schimb, faptul ca s'a abtinut dela orice gest vindicativ".
Mediafax