Angajatii CAS Ilfov le-au spus parintilor unui baietel de 10 ani, bolnav de cancer, ca formularul E 112, ce i-ar fi asigurat operatia in strainatate pe banii statului, nu le va fi acordat decat dupa un an. Acum, Dani e in pericol sa ramana fara un pi
Angajatii CAS Ilfov le-au spus parintilor unui baietel de 10 ani, bolnav de cancer, ca formularul E 112, ce i-ar fi asigurat operatia in strainatate pe banii statului, nu le va fi acordat decat dupa un an. Acum, Dani e in pericol sa ramana fara un picior.


Dani are 10 ani. Dani adora sa mearga cu bicicleta, lui Dani ii place sa fie inconjurat de prieteni. Dani iubeste animalele. Acum jumatate de an, cancerul a inceput sa-i macine o coapsa, si de atunci baiatul nu se mai poate deplasa. Parintii l-au dus la multi doctori pentru a-l scapa de cumplita suferinta. Citostatice, tratamente complicate, medicamente cumparate din alte tari si luni pline de suferinta, petrecute numai prin spitale. Asa arata astazi viata familiei Manole.


FORMULARUL SPERANTELOR SPULBERATE. Auzind de un formular in baza caruia baiatul ar fi putut fi operat si tratat in strainatate, mama copilului a mers in luna mai a acestui an la Casa de Asigurari de Sanatate Ilfov pentru a cere formularul E 112. "Stiu sigur ca nu ne-a spus un doctor sau vreun cadru medical. Nu mai stiu de unde a aflat sotia, era un site sau un forum. Cei de la CAS s-au mirat foarte tare ca stiam de acest formular. Ni l-au dat, insa au spus ca e mai mult o formalitate, acceptarea unei persoane la o clinica din strainatate pe baza lui putand dura si un an", isi aminteste tatal.  Descurajati de perspectiva, mai ales ca starea baiatului se agrava de la o zi la alta, parintii au decis ca nu pot astepta atat si au continuat tratamentul in tara. Au lasat demersul balta, mizand pe buna-credinta a celor de la CAS Ilfov. "Ne-am pus toata increderea in medicii nostri, dar mai mult nu pot face nici ei. Daca stiam ca puteam pleca in strainatate dinainte de agravarea tumorii, Dani era bine acum", spune tatal. De curand, medicul care are grija de baiat le-a spus ca, pentru a-i putea salva viata, lui Dani trebuie sa i se amputeze piciorul.


JOACA DE-A DUMNEZEU. Saptamana trecuta, dupa aproape sase luni de la prima solicitare, am mers cu familia Manole la Casa de Asigurari de Sanatate Ilfov pentru a vedea reactiile. Am fost indrumati catre directorul executiv al institutiei, medicul-sef Rodica Nastase. Tatal a spus ca ar dori un formular E112 pentru cazul unui baietel bolnav de cancer. "Ce formular? Eu personal n-am auzit de asa ceva pana acum... Stati sa sun sa intreb despre ce e vorba", se ofera cu amabilitate. Suntem indrumati la camera 10, unde o doamna ne pofteste inauntru. Ii spunem despre ce este vorba, dar tine sa ne taie elanul din nou. "Va trebuie dosarul tot si un act prin care sa aratati ca tratamentul nu se poate efectua in tara. Fara, nu va putem ajuta. Nu stiu ce alte acte va mai trebuie. Aduceti tot ce aveti, eu dau dosarul spre analizare mai departe...  Neaparat sa fiti asigurat", ne explica. Incercam sa obtinem o lista cu actele necesare, pentru a nu fi purtati pe drumuri in cazul in care lipseste ceva. "Nu stiu, aduceti tot ce aveti si declaratia doctorului, cum v-am spus." Si raspunsul? "Pai, intr-o zi, cam asa, si vi se da formularul pe loc, daca va incadrati. Eu nu stiu sa va zic mai mult. Pe la mine trec doar actele, ele fiind confidentiale. Nici nu ma uit prin dosar..." Ca sa fie mai convingatoare, doamna il cheama pe presedintele Casei de Asigurari, care trece intamplator prin zona. Dupa ce ne invarte pe la Comisia pe Oncologie, de la care trebuie sa luam un act prin care sa aratam ca operatia nu poate fi facuta in Romania, se multumeste apoi cu o recomandare de la medicul care are grija de copil.


Indraznim sa intrebam de ce acum sase luni parintii au fost sfatuiti sa o lase balta cu formularul E 112. "Eu nu eram aici, nu stiu cine v-a zis", se disculpa doamna. "Sunteti al doilea caz pe anul acesta de persoane care solicita formularul, iar la celalalt caz s-a gasit deja tratament in tara", spune cu subinteles. Doamna adauga ca parintii trebuie sa se intereseze de o clinica in strainatate, care sa le accepte cazul, pentru a primi celebrul formular. Pe site-ul CNAS se specifica: "Daca doriti ca cheltuielile tratamentului dumneavoastra sa fie suportate in conditiile stabilite de Regulamentul CE nr. 1408/71 privind coordonarea regimurilor de securitate sociala, trebuie ca mai intai sa obtineti acordul institutiei de asigurare de sanatate - formularul E 112".  


COPILÃ…RIE CIUNTITÃ…. "Cum m-am imbolnavit eu cand tocmai ma facusem mare si eram asa fericit", spune Dani gales de pe patul de spital, in timp ce parintilor li se frange inima. Daca ar putea, si-ar da fara sa ezite viata pentru unicul lor copil. "Nu imi vine sa cred ca acum atat de putin timp mergeam cu Dani cu bicicletele prin Buftea, orasul nostru. Stiti, mereu a fost un copil activ, plin de energie. Nu as dori nici celui mai mare dusman sa-si vada copilul suferind atat", spune tatal baiatului. Acesta povesteste ca Dani isi intreaba adesea parintii daca nu cumva are cancer, si nu de putine ori le cere sa-i spuna adevarul, ca e om mare.


Pentru ca boala a avansat rapid, solutia data de medicii romani a fost amputarea piciorului din sold. "Noi nu vrem sa se ajunga acolo. Am vorbit deja si stim ca o clinica din Viena poate extirpa tumora, dar timpul nu ne ajuta deloc. Operatia costa cam 50.000 de euro. Daca stiam in mai ca avem aceasta sansa, am fi plecat de la inceput acolo. Cele aproape sase luni de tratamente in tara ne-au costat enorm, si acum singura sansa e un ajutor nesperat", recunoaste domnul Manole.


Conditii pentru eliberarea formularului salvatorCasa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)  a eliberat peste 1.000 de formulare E 112, a anuntat miercuri presedintele CNAS, dr Vasile Ciurchia, citat de ROMPRES.
84 din cele 121 de dosare depuse pana acum au fost aprobate. Presedintele CNAS a explicat ca acest tip de formular pentru tratament in strainatate pentru asigurati este valabil in doua situatii, atunci cand un pacient se afla sub tratament si schimba rezidenta in alt stat si atunci cand o persoana are o afectiune care trebuie tratata si din motive obiective nu se poate trata in acel moment in tara in timp optim. Dosarul pe care pacientul il depune la CNAS trebuie sa contina: o cerere, datele de identificare, dosarul medical, raportul medicului curant cu semnatura si parafa acestuia. Decontarea tratamentului se face intre casele de asigurari de sanatate, nu prin plata directa. Serviciul medical se deconteaza conform legislatiei
in vigoare din tara unde se face tratamentul. Daca un pacient pleaca fara formular, poate beneficia de el la intoarcere, dar decontarea se va face la tariful din Romania. Pana acum, CNAS a decontat pentru E 112 suma de 234.810 euro pentru tumori cu diferite localizari - chimioterapie, leucemii, limfoame, dialize.


E 112Conform unui studiu realizat de Institutul European din Romania, formularele elaborate de UE pentru serviciile de sanatate care dau dreptul la ingrijiri medicale intr-un alt stat membru sunt:
E 111 - completata de angajator, acorda dreptul de a beneficia de servicii medicale intr-un alt stat membru, beneficii care urmeaza a fi decontate in conformitate cu regulile statului de resedinta (la aceeasi valoare platita de asigurator sau de sistemul de asigurari, ca si cum asistenta medicala ar fi fost furnizatain statul de origine);
E 112 - completata de medic, acorda dreptul la tratament intr-un alt stat membru atunci cand nu exista servicii echivalente in tara de resedinta a pacientului; in acest caz, asiguratorul pacientului plateste costurile integral.
a— Descarcati formularul E 112 (format doc)

Salvati-l!Statul roman nu vrea sa-l ajute pe Dani. Desi are obligatia sa o faca. Statul roman ia in batjocura conventiile incheiate cu Uniunea
Europeana. Statul roman ii intoarce spatele acestui baietel. Viata lui depinde de noi. Cei care vor sa-l ajute pe Dani pot face donatii pe numele tatalui, Ion Manole.
Raiffeisen Bank, agentia Buftea
RON: RO42 RZBR 0000 0600 0979 3436
EURO: RO17 RZBR 0000 0600 0979 3692
BCR, sucursala Bucurestii Noi
RON: RO83 RNCB 0318 0724 7259 0001
Pentru alte informatii puteti suna la tatal lui Dani la numarul 0742-92.39.82.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.