Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania in 2007 ar putea ajunge la doua miliarde euro, in conditiile in care in primele noua luni au fost incheiate afaceri de 1,5 miliarde euro, cea mai mare parte a investitiilor fiind realizate pe segmentul sp
Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania in 2007 ar putea ajunge la doua miliarde euro, in conditiile in care in primele noua luni au fost incheiate afaceri de 1,5 miliarde euro, cea mai mare parte a investitiilor fiind realizate pe segmentul spatiilor de birouri, potrivit datelor DTZ Echinox. "Probabil ca pana la sfarsitul anului valoarea tranzactiilor va atinge doua miliarde de euro, nivel care ar putea sa se mentina si anul viitor.
Pentru anul 2009 - 2010 am putea asista insa la mai putine tranzactii avand in vedere numarul redus al proiectelor disponibile. Nu se poate sa continue aceasta crestere exponentiala", a declarat Cristian Ustinescu, capital markets manager in cadrul DTZ Echinox, citat de Mediafax.Cele mai multe tranzactii au avut loc pe retail"Cea mai mare parte a tranzactiilor a avut loc pe piata de retail, fiind urmata de cea de birouri si apoi de segmentul industrial. Bucurestiul a atras cele mai multe investitii in special pe segmentul office, in timp ce in orasele din provincie s-au inregistrat cele mai multe tranzactii cu spatii de retail", a precizat Ustinescu. El a mai mentionat ca in primele noua luni ale acestui an s-a inregistrat acelasi volum de tranzactii ca si intreg anul trecut, respectiv 1,5 miliarde de euro. In ceea ce priveste valoarea celei mai mari tranzactii incheiate in 2007, aceasta s-a inregistrat in provincie, prin achizitia centrului comercial Polus Center Constanta de catre fondul austriac de investitii Immoeast, dezvoltat de compania Trigranit.
In Bucuresti, cea mai mare tranzactie a fost preluarea imobilului de birouri America House de grupul francez Naxis.In urmatoarele 6 luni, randamentele vor scadea la 6%Pe de alta parte, reprezentantul DTZ Echinox a precizat ca in anul 2007 s-a inregistrat cea mai mare reducere a randamentelor investitiilor imobiliare, care au ajuns la 6,5%. "In acest an a avut loc cea mai spectaculoasa reducere a randamentelor. Pentru urmatoarele sase luni estimam o reducere a valorilor in jur de 6%", a spus Ustinescu.
El a precizat ca in aceste conditii, reprezentate de numarul redus de proiecte disponibile si reducerea continua a randamentelor, fondurile de investitii au inceput deja sa achizitioneze terenuri in Romania in vederea dezvoltarii de proiecte proprii. "Europolis si Immoeast au achizitionat deja terenuri in Bucuresti si in provincie si cauta dezvoltatori pentru a construi proiecte de birouri si comerciale.
Acestia au fost nevoiti sa-si schimbe astfel strategia pe piata romaneasca", a adaugat Ustinescu. Acesta a precizat ca anul viitor vor fi inregistrate si primele tranzactii semnificative cu spatii de birouri in provincie, in conditiile in care pana acum acest tip de proprietati au fost achizitionate doar in Capitala. O alta tendinta care se va manifesta pe piata romaneasca incepand de anul viitor este revanzarea portofoliilor de proprietati detinute de investitorii speculativi in Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.