Salariul mediu net in sectorul de intermediere financiara depaseste 3.100 de lei. Este bine cunoscut faptul ca bancile platesc bine. Paradoxal insa, acestea sufera de o lipsa acuta de personal calificat.
Directorii de resurse umane estimeaza ca
Salariul mediu net in sectorul de intermediere financiara depaseste 3.100 de lei. Este bine cunoscut faptul ca bancile platesc bine. Paradoxal insa, acestea sufera de o lipsa acuta de personal calificat.
Directorii de resurse umane estimeaza ca la sfarsitul anului sectorul bancar va asigura peste 70.000 de locuri de munca. Numarul acestora este asteptat sa creasca cu inca 10.000 in 2008. Tinerii absolventi de universitate reprezinta peste 70 la suta din numarul noilor recruti. Ceea ce inseamna ca cel putin 7.000 de proaspeti absolventi se vor angaja la una dintre cele aproximativ 40 de institutii financiare prezente pe piata romaneasca.
Departamentele de resurse umane din cadrul bancilor se confrunta cu doua probleme. Prima este nivelul ridicat la care au ajuns salariile top-managementului. Media de 3.100 de lei pe luna nu iese din salariile angajatilor de la ghiseele sutelor de sucursale la nivel national. Ci din salariile mari pe care le primesc managerii. In momentul de fata, acestea pot ajunge la peste 10.000 de euro lunar. Iar intr-o banca de renume numarul managerilor trece de 1.000. De exemplu, in BRD, din 8.000 de angajati, peste 1.000 ocupa pozitii de management. Fie ca sunt manageri de sucursale, directori in departamentul IT sau vicepresedinti. Se estimeaza ca pe anumite posturi un manager roman castiga mai mult decat omologul sau din Cehia, Polonia sau chiar Franta. Cum s-a ajuns la aceasta situatie? In primul rand, datorita numarului foarte mari de banci prezente in Romania. Daca la nivel european tendinta este de consolidare, in Romania apare pe piata o banca noua la fiecare 3-4 luni. Ceea ce inseamna ca cererea este mai mare decat oferta. Deoarece, cel putin la nivel de conducere, bancile nu dispun de timpul necesar pentru a-si educa propriii manageri. Şi atunci incearca sa-i atraga pe putinii deja existenti cu salarii cat mai mari. Ultimul exemplu este Millenium Bank, care a recrutat persoane din pozitii importante de la ING, Citibank si Unicredit. Presedintele executiv al Millenium Bank Romania, Jose Toscano, recunostea intr-un interviu ca au fost nevoiti sa plateasca peste nivelul mediu al pietei pentru a-si acoperi nevoile de personal. Insa ritmul de crestere al salariilor se va tempera in maximum 5 ani. "Salariile din sistemul bancar vor stagna si chiar vor scadea in urmatorii 3-5 ani", declara Florin Luca, director executiv de resurse umane in cadrul BRD. Cum vor fi lovite salariile managerilor? In primul rand, majoritatea bancherilor estimeaza ca in urmatorii ani sectorul bancar romanesc va intra intr-o perioada de consolidare. Patrick Gelin, presedinte BRD, estimeaza ca in urmatorii 5 ani nu vor ramane mai mult de 5-6 banci comerciale universale la nivel international. Acesta apreciaza ca vor disparea o parte din bancile care au o cota de piata sub 5%. Misu Negritoiu, director executiv ING Romania, considera si el ca pe viitor vom asista la o consolidare, insa vede indeajuns loc pe piata pentru 10 banci mari. Oricum, mult mai putine decat cele aproximativ 30 de banci comerciale. Deci cererea de manageri se va reduce. In al doilea rand, salariile mari din Romania atrag manageri din afara, care sunt dispusi sa accepte mai putini bani decat omologii lor romani.
A doua mare problema cu care se confrunta bancile este lipsa de personal calificat. Chiar daca 70% din noii recruti sunt tineri absolventi, foarte putini dintre acestia au cunostintele minime necesare pentru a activa in sectorul financiar-bancar. Deci banca se afla in situatia in care trebuie sa ofere cursuri de specializare suplimentare pentru a-si forma capitalul uman. Acestea dureaza cel putin 6 luni pentru un nou angajat. Bancile atentioneaza insa ca legal nu au voie sa tina un candidat in probe mai mult de 1 luna. Şi astfel exista multe cazuri in care dupa 6 luni de pregatire bancile constata ca o parte din tinerii angajati selectati nu corespund profilului bancii. Insa sistemul romanesc este de partea angajatului si face foarte dificila concedierea. Deci banca este in situatia in care suporta costuri de scolarizare, dar nu isi poate selecta angajatii ideali pentru posturile care trebuie acoperite. Inca o problema este mentalitatea angajatilor romani. Acestia urmaresc imbogatirea rapida. Fidelitatea in sistemul bancar este foarte redusa. Exemplul clasic este ca luna decembrie este luna cu cel mai scazut nivel al migratiei de personal. De ce? Pentru ca toti asteapta sa isi ia primele de Craciun si bonusurile de sfarsit de an inainte sa schimbe locul de munca. Bancile incearca, pe cat posibil, sa isi retina angajatii cu potential. Salariul mediu brut pentru un tanar absolvent este de 1.200 lei pe luna. Insa dupa primul an salariul celor mai promitatori dintre acestia creste cu 50%.
Solutia sta in sistemul educational. Departamentele de resurse umane considera ca o abordare mai practica in universitate ar rezolva multe dintre problemele actuale.
Insa pentru asta este nevoie de timp. Asa ca, pentru urmatorii ani, volatilitatea va fi cuvantul-cheie in piata fortei de munca pentru sectorul bancar. Iar potentialii angajati vor fi titluri la Bursa. Cu cat esti mai pregatit, mai flexibil, mai dornic sa iti dedici timpul liber serviciului, cu atat iti va creste valoarea la Bursa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.