„Fara folos, jalnic, insipid, moale, disperat, o mizerie" sau „Anglia este gluma fotbalului european", scrie presa britanica dupa victoria Croatiei pe Wembley, care a deschis drumul Rusiei la Euro 2008.

Englezii n-au mai asteptat ceaiul de la ora cinci pentru a-l demite pe selectionerul Steve McClaren dupa una dintre cele mai rusinoase contraperformante fotbalistice din tara care se spune ca a inventat acest sport. Este pentru prima data dupa Cupa Mondiala din 1994 cind reprezentativa Angliei nu participa la un turneu final si pentru prima data din 1984 cind englezii lipsesc de la un Campionat European. Dupa ajutorul nesperat primit de la Israel in runda precedenta, britanicii aveau nevoie de o remiza cu deja calificata Croatie pentru a merge la turneul final de anul viitor. In minutul 14, moderna tabela de pe noul Wembley arata un socant 0-2. Doua goluri ale gazdelor venite dupa pauza au readus in mintea microbistilor romani acel meci de trista amintire disputat de Steaua in Cupa UEFA cu Middlesbrough-ul lui McClaren, insa croatii au avut puterea de a mai marca o data, victoria deschizind drumul Rusiei lui Guus Hiddink la Euro 2008. In acelasi timp, au semnat demiterea selectionerului Angliei. „Bineinteles ca nu avem dreptul divin de a juca la turneele importante, dar ne asteptam sa ne calificam", a declarat presedintele FA, Geoff Thompson, joi dimineata, dupa lectura presei, care a facut exces de epitete depreciative la adresa nationalei de fotbal.

„Fara folos, jalnic, insipid, moale, disperat, o mizerie", a scris tabloidul „The Sun", conchizind ca „Anglia este gluma fotbalului european". „Dupa ce Israelul a mai adus o raza de speranta, Anglia a decis sa se sinucida, condusa de portarul Scott Carson, care prin boacanele pe care le-a facut ne-a adus ratarea calificarii. Mai rau de atit nu se putea. Aceasta infringere este la fel ca si egalul cu Polonia de acum 34 de ani, care ne-a costat locul la Campionatul Mondial din 1974. A intrat in vitrina rusinii echipei nationale", mai noteaza presa engleza. „Daily Mail" scrie ca „generatia de aur" a nationalei si-a incheiat cariera internationala cu un esec. Presa ruseasca a remarcat ca „templul fotbalului are noi zei", multumind Croatiei si „amatorului" McClaren pentru „miracol".

Printre numele vehiculate pentru a-i succede lui McClaren se afla fostul manager de la Chelsea, Jose Mourinho, si Martin O’Neill de la Aston Villa, ultimul fiind favorit si la casele de pariuri, care nu au putut rata posibilitatea de a face profit dintr-un astfel de eveniment. Presa a mai scris despre italienii Marcelo Lippi si Fabio Capello, ultimul declarind: „Eu selectionerul Angliei? Mi-ar face placere si cred ca am virsta potrivita pentru a ocupa o astfel de functie". Eliminarea Angliei a fost singura mare surpriza a preliminariilor, de notat fiind si performanta Poloniei, calificata in premiera la un turneu final european.

Ratarea calificarii va costa economia engleza un miliard de lire, iar cei care vor pierde cel mai mult vor fi retailerii, publicitarii si sponsorii de fotbal, informeaza joi Brandrepublic.com. Sponsorul nationalei Angliei, Umbro, a anuntat, joi dimineata, ca planurile de profit pentru acest an ale companiei nu vor fi atinse. Alte companii care vor avea pierderi financiare din cauza ratarii calificarii de catre Anglia la Euro 2008 sint posturile de televiziune Setanta Sports si ITV, care au semnat recent contracte in valoare de 150 de milioane de lire sterline pentru drepturile de difuzare a meciurilor echipei nationale, pentru care federatia ar fi incasat 10 milioane de lire sterline.