Circa 388 milioane de persoane vor muri in urmatorul deceniu din cauza unor boli netransmisibile, potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Acestia au prezentat un plan pentru evitarea pana in 2015 a cel putin 36 milioane de deces
Circa 388 milioane de persoane vor muri in urmatorul deceniu din cauza unor boli netransmisibile, potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Acestia au prezentat un plan pentru evitarea pana in 2015 a cel putin 36 milioane de decese premature provocate de modul de viata necorespunzator, in care sunt incluse fumatul, sedentarismul si obezitatea. Bolile cardiovasculare, diabetul, afectiunile pulmonare si anumite forme de cancer reprezinta 44% din decesele premature, de doua ori mai mult decat toate bolile infectioase la un loc, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. "Prevenirea handicapurilor si deceselor provocate de boli netransmisibile nu beneficiaza de suficienta atentie", avertizeaza expertii. Majoritatea bolilor vizate de apelul specialistilor ar putea fi evitate prin schimbarea modului de viata si prin accesul la tratamente farmaceutice cunoscute. Circa 80% din cele 388 milioane decese premature asteptate, daca nu se face nimic, in urmatorul deceniu se vor inregistra in tarile in curs de dezvoltare. Expertii recunosc ca prelungirea duratei de viata are o influenta asupra dezvoltarii acestor boli netransmisibile, dar spun ca 17 milioane de decese premature pot fi evitate prin masuri de prevenire pentru cei cu varste sub 70 de ani. Recomandarile specialistilor vizeaza mai ales un efort politic, o promovare a stilului de viata sanatos, legi mai stricte impotriva fumatului sau alcoolului, accent pe prevenire sau mai multe studii pe tema legaturii dintre aceste boli, saracie si urbanizare. Initiativa beneficiaza deja de sustinerea Consiliului britanic pentru Cercetari medicale si a Consiliului indian de Cercetare medicala.

Fumatul accelereaza caderea parului la barbati
Babatii probleme cu caderea parului nu fac altceva decat sa accelereze procesul daca fumeaza, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori taiwanezi. Fumatul poate sa distruga foliculii de par, sa interfereze cu modul in care sangele si hormonii circula in scalp sau sa creasca productia de estrogen, potrivit cercetatorilor. Studiul, la care au participat 740 de barbati cu varsta medie de 65 de ani, a scos la iveala faptul ca fumatul joaca un rol important in "pierderea moderata sau severa a parului", spun cercetatorii, referindu-se la barbatii care fumeaza peste 20 de tigari pe zi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.