Mai multe centrale termoelectrice vor ajunge pe Bursa de Valori Bucuresti in anii urmatori. Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor a declarat ca se analizeaza posibilitatea listarii la Bursa de Valori Bucuresti pentru mai multe termocen
Mai multe centrale termoelectrice vor ajunge pe Bursa de Valori Bucuresti in anii urmatori. Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor a declarat ca se analizeaza posibilitatea listarii la Bursa de Valori Bucuresti pentru mai multe termocentrale, complexuri energetice si pentru Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

El a spus ca impreuna cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se va stabili care este cea mai buna masura pentru fiecare unitate. In functie de analize unele societati vor fi privatizate iar altele vor lista pe Bursa pachete de actiuni, iar cu banii obtinuti isi vor realiza investitiile de mediu.

Vosganian a declarat ca s-a intalnit cu Teodor Atanasiu, presedintele AVAS pentru a discuta aplicarea Strategiei Energetice a Romaniei. In urmatoarea perioada se va face un inventar al tuturor societatilor detinute de stat si a posibilitatilor lor de privatizare. "Exista trei posibilitati: unele vor fi privatizate in totalitate, altele vor fi listate la bursa, iar unele vor fi vandute ca active, in functie de analiza situatiilor financiare ale companiilor" a declarat Vosganian.


"ANUL PRIVATIZaRILOR". "Daca anul 2007 a fost anul strategiei energetice, al dezvoltarii si modernizarii pietei energiei, anul 2008 trebuie sa fie anul privatizarii. Pana la sfarsitul acestui an trebuie sa finalizam harta privatizarilor", a completat el.

Potrivit lui Varujan Vosganian exista mai multe unitati aflate in situatie dificila, precum centralele de la Doicesti si Borzesti, aflate la Termoelectrica sau centrala electro-termica (CET) Botosani. "Aceasta este o gaura neagra, numai anul acesta am dat sute de milioane de lei, bani cu care am fi rezolvat problema modernizarilor, insa daca nu plateam datoriile se inchidea si locuitorii orasului n-ar mai fi beneficiat de caldura" a spus Vosganian. El a mentionat ca in acest an Termoelectrica a lucrat pe profit, insa datoriile istorice "ca o coada de cometa" ingreuneaza procesul de restructurare. Pentru centralele de la Termoelectrica exista oferte de parteneriate public- privat impreuna cu mai multi investitori strategici iar proiectul cel mai avansat este cel al centralei de la Braila. Ioan Ungureanu, directorul general al Termoelectrica a declarat recent ca in etapa de analiza a ofertelor s-au calificat E.ON, Electrabel si consortiul format din Enel si firma Global International 2000. Cum Electrabel a propus construirea unei centrale pe gaze naturale, iar cotatiile internationale ale petrolului au urcat si preturile gazelor naturale, va fi preferata o investitie intr-o centrala pe carbune.

Ungureanu completase atunci ca a propus companiilor Enel si E.ON sa se asocieze.


COMPLEXURI. Ministrul economiei a mai spus in privinta complexurilor energetice ca acestea au o situatie financiara buna, dar ca pe viitor trebuie sa realizeze investitiile de mediu si o sa se confrunte si cu problema certificatelor de emisie de bioxid de carbon din cauza reducerii de catre Comisia Europeana cu 20% a cotei de certificate pentru perioada 2008-2012. "Noi vrem ca aceste probleme sa se rezolve fara cresterea preturilor la energie", a declarat Vosganian. Ministrul a mai adaugat ca pentru complexul energetic Craiova a fost deja luata decizia privatizarii, insa Teodor Atanasiu, presedintele AVAS a spus ca acesta va fi privatizat numai dupa infiintarea companiei energetice nationale. Complexul va lista in 2008, actiuni la bursa, printr-o majorare de capital, pentru asigurarea lichiditatilor si a finantarii investitiilor de mediu, operatiune prin care atrage fonduri de mai multe zeci de milioane de euro.
Vosganian a dezvaluit ca doreste sa creeze inca un complex energetic in valea Jiului, in care sa fie inglobate Compania Nationala a Huilei (CNH) si termocentralele Mintia si Paroseni, insa se intampina dificultati pentru ca CNH trebuie sa fie echilibrata cu alte cateva unitati hidro din cauza costurilor mari.


HIDROELECTRICA. "In domeniul hidroenergiei acum privatizam circa 100 de microhidrocentrale cu puteri de pana in 10 MW si exista interes si pentru modernizarile barajelor" a mai mentionat ministrul. "Daca jucam cu inteligenta cartea energiei, Romania poate deveni o tara extrem de importanta in Europa", a spus Vosganian. AVAS va prezenta saptamana viitoare, in sedinta de Guvern, un studiu realizat de firma de consultanta KPMG privind infiintarea companiei energetice nationale energetice, in componenta careia vor intra mai multi producatori de electricitate si, eventual ultimele trei filiale ale Electrica ce n-au fost privatizate. "Guvernul va decide, in baza studiului, componenta companiei nationale energetice, iar o parte dintre producatorii care nu vor fi inclusi in viitoarea entitate vor fi privatizati", a declarat si Teodor Atanasiu. Conform lui Vosganian, Hidroelectrica se afla in stadiul cel mai avansat in privinta conditiilor de listare la BVB. Strategia Energetica a Romaniei prevede pentru 2008 listarea la bursa a Hidroelectrica, Nuclearelectrica, iar Vosganian a completat ca o alta companie care va ajunge la bursa este Romgaz, momentul listarii depinzand de modul in care fiecare companie se va pregati. "Din punct de vedere al indicatorilor financiari si al interesului, toate sunt pregatite. Sectorul nuclear este mai delicat la BVB, dar am putea incerca acest lucru. Nu trebuie sa avem nicio ezitare in a implica sectorul energetic pe piata de capital", a precizat Vosganian.
BURSÃ…. Transgaz este a doua companie de stat din sectorul energetic, dupa Transelectrica, ce ajunge pe Bursa. Compania va fi listata la BVB in luna februarie 2008 si ar putea ajunge chiar la categoria I de tranzactionare, potrivit Mirelei Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital Investment. Transgaz deruleaza in perioada 26 noiembrie- 7 decembrie o oferta publica initiala in cadrul careia se vor vinde 1,177 milioane de actiuni, reprezentand 10% din total, la un pret de 191,92 lei pe actiune.

Reprezentantii companiei au declarat ca oferta publica se asteapta sa aduca in conturile companiei circa 67 milioane de euro, echivalentul investitiilor din ultimul an derulate de companie. Steven van Groeningen, presedintele Raiffeisen Bank a precizat ca aceasta este prima oferta publica in care se tranzactioneaza si drepturi de alocare. Un astfel de drept se achizitioneaza o data cu actiunea cumparata si reprezinta posibilitatea tranzactiona actiunea respectiva in numai sapte zile de la cumpararea actiunilor, iar in februarie, cand Transgaz va sosi la bursa, proprietarii de drepturi de alocare devin automat proprietarii actiunilor respective. Data alocarii acestora este 11 decembrie, plata pentru ele se va face in 14 decembrie, iar tranzactionarea drepturilor de alocare poate incepe in 19 decembrie. Investitorilor mari (fonduri de pensii private, fonduri internationale, companii, societati de investitii) li s-a rezervat un procent de 60% din oferta publica, iar acestia trebuie sa cumpere actiuni de minim 0,5 milioane lei. Pentru micii investitori s-a rezervat un procent de 40% din oferta initiala, iar acestia trebuie sa subscrie minim 11 actiuni, adica de cel putin 2.112,12 lei. Se asteapta ca oferta sa aibe un succes asemanator celui de anul trecut de la Transelectrica, mai ales ca Transgaz este implicata in proiectul Nabucco, ce va transporta gazele naturale din regiunea Marii Caspice pana la Baumgartden, in Austria. Actiunile Transelectrica au pornit la tranzactionare anul trecut in data de 29 august 2006 la un pret de 16 lei pe actiune iar acum o actiune valoreaza 32,2 lei, avand un randament de peste 200%.

Si Oil Terminal, operatorul terminalului  petrolier de la Constanta este prezent pe bursa si are drept actionar majoritar statul, prin AVAS, care detine 59,62% din actiuni. Alte companii din sectorul energetic listate pe bursa bucuresteana sunt Petrom, Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, Energopetrol, Rafinaria Astra Romana si Petrolexportimport, fara a lua in considerare companiile listate pe RASDAQ.

    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.