Uniunea Europeana continua sa aloce fonduri statelor candidate desi rapoartele sale sunt critice, semnaland raspandirea coruptiei si absenta institutiilor necesare unei bune functionari a economiei de piata, comenteaza cotidianul elvetian Le Temps, i
Uniunea Europeana continua sa aloce fonduri statelor candidate desi rapoartele sale sunt critice, semnaland raspandirea coruptiei si absenta institutiilor necesare unei bune functionari a economiei de piata, comenteaza cotidianul elvetian Le Temps, in editia electronica. DEFICIENTE. Viitoarele rapoarte ale Uniunii Europene si finantarea acordata de aceasta ar trebui sa fie dependente de performanta reala a tarilor si verificate de indicatori masurabili, precum si de capacitatea de indeplinire a cerintelor fundamentale ale unei economii de piata care sa functioneze corect pentru reducerea coruptiei, comenteaza publicatia elvetiana. Ultimele rapoarte ale Comisiei Europene privind progresele statelor candidate au semnalat o serie de deficiente, in special raspandirea coruptiei. "Care este scopul urmarit de UE?", se intreaba retoric cotidianul elvetian, in conditiile in care aceasta continua sa distribuie banii contribuabililor in Croatia (unde coruptia este extrem de extinsa) de exemplu, pentru a ajuta procesul de reforme democratice. PENTRU CE? UE a deblocat 500 de milioane de euro in ultimii sase ani, iar 150 de milioane de euro vor fi platiti in 2007, anul alegerilor parlamentare din Croatia, in timp ce reformele structurale sunt suspendate, comenteaza Le Temps. Alte 426 de milioane de euro sunt prevazute pentru perioada 2009-2011. "In ce lume traim? Citim aceleasi rapoarte? Verifica cineva modul de folosire a acestor bani si rezultatele obtinute?", lanseaza ziarul elvetian, subliniind ca lipsa de responsabilitate si de transparenta a Guvernului croat ar putea conduce la o irosire a fondurilor contribuabililor europeni. Le Temps ofera ca exemplu Romania si Bulgaria pentru a ilustra faptul ca guvernele "bat pasul pe loc" dupa stabilirea datelor de aderare. Bulgaria si Romania au aderat la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana cu conditii precise din partea Bruxelles-ului de a rezolva problema coruptiei si de a realiza reforma sistemului juridic, iar ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost demisa, in pofida eforturilor sale de combatere a coruptiei, sustine Le Temps.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.