Romania se afla pe pozitia a patra in lume si pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de numarul taxelor pe care o companie trebuie sa le plateasca intr-un an, cu 96 de impozite, nivel de peste doua ori mai mare decat cel din alte state europen
Romania se afla pe pozitia a patra in lume si pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de numarul taxelor pe care o companie trebuie sa le plateasca intr-un an, cu 96 de impozite, nivel de peste doua ori mai mare decat cel din alte state europene, potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers (PwC).


TOP. La nivel mondial, tara noastra a fost devansata de Belarus - 124 de taxe, Uzbekistan - 118 si Ucraina - 99, se arata in raportul "Paying Taxes 2008", realizat de PwC si Banca Mondiala, care a analizat 178 de tari. Autorii studiului precizeaza ca, desi in Romania si Ucraina a fost introdusa taxa unica de impozitare, numarul mare al celorlalte taxe percepute in aceste tari diminueaza beneficiile acestui sistem de impozitare.

La stabilirea numarului taxelor platite de o companie intr-un an autorii studiului au luat in calcul frecventa cu care sunt achitate taxele directe si indirecte, aceasta putand fi de 12 ori, patru ori sau o data pe an. De exemplu, in cazul contributiilor sociale si taxei pe valoare adaugata, numarul platilor efectuate pe an este 12 in fiecare caz, in timp ce pentru taxe precum impozitul pe teren, pe cladiri si pe profit frecventa este de patru ori pe an, pentru fiecare. "In Romania, dintre cele 96 de taxe, 60 sunt in domeniul fortei de munca, intr-un an o companie fiind obligata sa realizeze cate 12 plati pentru fiecare din domenii precum contributia la asigurari sociale, contributia la asigurarile de sanatate, somaj, fondul privind riscul de accidente si pentru inspectia in munca", se spune in raport. Alte taxe pentru companiile din Romania sunt percepute pentru urbanism, mediu, timbru si combustibil ­ cate una pe an ­ si cate patru pentru teren, autovehicule, cladiri si pentru veniturile companiei. De asemenea, taxa pe valoare adaugata este achitata de 12 ori pe an.

"Numarul taxelor solicitate in Romania este mai mare decat in orice alt stat din Uniunea Europeana, diferenta fiind foarte mare. Locul doi in UE in functie de acest criteriu este ocupat de Polonia, care percepe anual un numar de circa 40 de taxe, mai putin de jumatate din nivelul din Romania", se afirma in studiu. In celelalte state UE, numarul taxelor este mai mic de 30 pe an. Astfel, printre cele mai multe taxe mai sunt percepute in Slovacia - circa 30, in Lituania, Ungaria si Franta - putin peste 20. La polul opus se situeaza Portugalia, Spania si Marea Britanie -  8 taxe, Letonia - 7 si Suedia, unde se platesc doar doua impozite.


TIMP. Insa timpul necesar unei companii din Romania pentru a plati taxele si impozitele intr-un an este de 202 ore, un nivel mic avand in vedere numarul mare al contributiilor. Cea mai mare parte a timpului este alocata platii impozitului pe profit, respectiv 101 ore pe an. Romania se situeaza astfel pe pozitia 70 in lume in functie de acest indicator.

"Spre deosebire de Romania unde timpul necesar unei companii pentru a plati taxele este relativ mic, in Belarus o companie cheltuie 1.188 de ore pentru administrarea si plata acestor taxe. In acelasi timp, in Ucraina timpul este de 2.085 de ore", se precizeaza in raport.Timpul din Romania este si printre cele mai reduse din UE. Astfel, cele mai putine ore pentru plata impozitelor si taxelor sunt necesare companiilor din Luxemburg - 58, Irlanda -76 si Estonia - 81 de ore. De asemenea in Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Franta si Lituania companiile consuma mai putine ore decat in Romania pentru plata impozitelor. Cel mai mare nivel al acestui indicator, la nivelul statelor din UE, este inregistrat in Cehia - 930 de ore, Bulgaria - 616 ore si in Polonia - 418 ore.


PONDERE. In ceea ce priveste ponderea in profit a taxelor si impozitelor platite de o companie intr-un an, Romania se afla pe pozitia 107 in lume, cu o cota de 46,9%, si pe locul 11 in UE, se arata in studiu. Principalele impozite, aferente fortei de munca, ajung la 34,4% din profit, in timp ce taxele pe venit au o pondere de 10,4%.
In Uniune, cea mai mica pondere a fost raportata in Irlanda - 28,9%, Letonia - 32,6% si Danemarca - 33,3%. La polul opus, tarile europene unde ponderea taxelor in profitul companiilor este ridicata, sunt Italia - 76,2%, Franta - 66,3% si Spania - 62%. La nivel mondial, cea mai redusa pondere a taxelor in veniturile companiilor se inregistreaza in Vanuatu - 8,4%, Maldive - 9,1% si Emiratele Arabe Unite - 14,4%, in timp ce companiile din Gambia, Sierra Leone si Burundi platesc cele mai mari taxe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.