Valorificarea potentialului imens al tranzactiilor cu optiuni depinde asa cum am evidentiat de fiecare data cand am vorbit despre aceste instrumente si utilizarea lor corecta. De aceea, continuam cu expunerea greselilor ce trebuie evitate in investit
Valorificarea potentialului imens al tranzactiilor cu optiuni depinde asa cum am evidentiat de fiecare data cand am vorbit despre aceste instrumente si utilizarea lor corecta. De aceea, continuam cu expunerea greselilor ce trebuie evitate in investitiile in contractele cu optiuni.
Pentru inceput vom analiza neintelegerea efectelor independente ale factorilor care afecteaza prima unei optiuni, situatie care poate genera pierderi substantiale.
Optiunea este un produs derivat, valoarea sa fiind puternic influentata de o serie se factori cuantificabili: pretul activului suport, volatilitatea, perioada ramasa pana la scadenta, pretul de exercitare, rata dobanzii. Actiunea combinata a acestora a fost sintetizata de-a lungul timpului in cadrul unor modele de evaluare a primei teoretice de catre matematicieni si statisticieni, folosite in prezent pretutindeni in industria optiunilor.
Ati cumparat vreodata o optiune Call in ideea ca pretul actiunii va creste, dar chiar daca actiunea s-a apreciat, ati asistat cum valoarea primei scade? Un asemenea lucru se intampla adesea, principalii vinovati de aceasta depreciere a primei fiind timpul si volatilitatea.
Sa presupunem ca scadenta cea mai apropiata va fi la sfarsitul lunii si anticipati o crestere a actiunii X peste nivelul curent de 4,3 lei, astfel ca veti cumpara o optiune Call, la un pret de exercitare de 4,5, cu o prima de 0,06 lei. Dupa trei saptamani pretul atinge valoarea de 4,4500 lei, insa acum prima aferenta pretului de exercitare de 4,5 lei va fi doar 0,03 lei. Spre deosebire de actiuni, pretul optiunilor depinde de mai multe variabile. Primele optiunilor sunt influentate atat de trecerea timpului cat si de volatilitatea activului suport. Cresterea pretului actiunii a adaugat valoare primei, insa deprecierea timp si nivelul volatilitatii au redus-o intr-o masura mai mare, generand o scadere a primei chiar si pe fondul aprecierii actiunii. Fara intelegerea modului in care aceste doua variabile influenteaza valoarea primei probabil este mai greu de sesizat ce se intampla in situatii de acest gen.
O importanta deosebita o prezinta si relatiile existente intre optiunile de tip Call, Put si contractele futures (sau actiunile) de la baza acestora. Folosite in diverse combinatii acestea permit realizarea unor pozitii sintetice echivalente. Intelegerea modului cum pot fi construite aceste pozitii sintetice care vor replica profilul profit/pierdere al celor fundamentale, prezinta o importanta deosebita pentru investitori. Nu exista echivalente doar pentru detinerea de actiuni, ci pentru orice pozitie long sau short, atat pentru optiuni cat si pentru contracte futures. Tabelul alaturat prezinta echivalentele existente pentru cele sase pozitii fundamentale: Pozitiile sintetice isi dovedesc utilitatea atat prin facilitarea aplicarii tehnicilor de arbitraj pentru diverse conditii din piata, oferind posibilitatea de a beneficia de anumite discrepante de pret, cat si datorita faptului ca prin intermediul lor pot fi compensate anumite pozitii deschise.
Astfel, luand in considerare aceste aspecte optiunile pot oferi solutii imbunatatite de gestiune a portofoliului, prezentand atractivitate atat pentru tranzactii de tip speculativ, cat si pentru investitii cu un nivel scazut si predefinit de risc.*Acest articol reprezinta un demers educational, iar responsabilitatea intocmirii planurilor de tranzactionare a optiunilor si a aplicarii diverselor strategii pe piata la termen apartine exclusiv investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.