Decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romania va forta companiile locale sa cumpere certificate de emisii. Astfel, aceasta decizia poate genera costuri suplimentare, care pot afecta investitiile, a declarat
Decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romania va forta companiile locale sa cumpere certificate de emisii. Astfel, aceasta decizia poate genera costuri suplimentare, care pot afecta investitiile, a declarat ieri Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, citat de agentia de presa Mediafax. "Reducerea nivelului de emisii va pune companiile romanesti in postura de cumparatori de certificate de emisii. Asta inseamna costuri suplimentare, nu neaparat cresterea pretului la energie, dar poate reduce unele cheltuieli posibile ale investitiilor", a afirmat seful Directiei generale de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor.
CE a redus in octombrie cotele anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de tone la 75,9 milioane de tone.Statul roman ar putea fi dat in judecata de companiiUniunea Europeana a adoptat in 2005 sistemul european de tranzactii cu emisii de dioxid de carbon, cu scopul de a reduce emisiile prin stabilirea unui pret pe dioxidul de carbon. Piata emisiilor de dioxid de carbon permite statelor si companiilor sa indeplineasca obiectivele de emisie a dioxidului de carbon prin cumpararea unor certificate. Plafonul stabilit de Comisia Europeana pentru perioada 2008-2012, la nivelul Uniunii, este de 2,08 miliarde de tone. Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane. In aceasta situatie, statul roman ar putea fi actionat in instanta de companiile romanesti, care si-au stabilit nivelul emisiilor dupa plafonul initial, intrucat autoritatile obliga firmele sa aplice retroactiv aceasta reducere. "Juristii ar trebui sa aiba ceva de spus in aceasta privinta", a subliniat Alexandru Sandulescu. Daca o companie a depasit nivelul emisiilor, va fi fortata sa plateasca 100 de euro pentru un certificat de emisii. Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de catre UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit carora emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990. Piata europeana a carbonului limiteaza emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor sa cumpere permise numite credite de carbon in schimbul finantarii proiectelor nepoluante din statele in curs de dezvoltare, prin intermediul Mecanismului de Dezvoltare Curata al Protocolului de la Kyoto.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.