Comisia Europeana propune pentru 2008 o cota maxima de captura in Marea Neagra de 90 de tone de calcan si 15.000 de tone de sprot. Acestea sunt cantitatile maxime ce pot fi pescuite anul viitor de flotele Romania si Bulgaria.

"In timp ce starea resurselor de sprot din Marea Neagra este deosebit de satisfacatoare, resursele de calcan au fost supuse o vreme unei puternice presiuni a activitatilor de pescuit, astfel incat, pentru a permite regenerarea resurselor, s-a impus stabilirea unui nivel scazut al capturii totale admisibile.

Captura pentru sprot nu este alocata, iar cea pentru calcan urmeaza sa fie repartizata in parti egale intre cele doua tari", se arata intr-un comunicat al CE. Calcanul si sprotul sunt principalele doua specii pescuite de Romania si Bulgaria.

Propunerea CE are la baza recomandarile unui grup de lucru format din specialisti romani si bulgari din domeniul pescuitului precum si avizul Comitetului stiintific, tehnic si economic pentru pescuit al Comisiei, care a revizuit raportul grupului de lucru.