Pentru a intelege mai bine cum vrea Traian Basescu sa conduca tara, trebuie sa rememoram propriile sale povestiri marinaresti. Va mai amintiti episodul cu ascensorul defect de pe mineralierul pe care l-a comandat? In campania pentru prezidentiale, in
Pentru a intelege mai bine cum vrea Traian Basescu sa conduca tara, trebuie sa rememoram propriile sale povestiri marinaresti. Va mai amintiti episodul cu ascensorul defect de pe mineralierul pe care l-a comandat? In campania pentru prezidentiale, in 2004, ne povestea ca il obliga pe electrician sa-l urce, din cala pe punte, in carca, pentru ca nu repara liftul. Uita, insa, un mic detaliu, anume ca el era cel care strica ascensorul pentru placerea de a fi carat in spate de marinarul din subordine. Comportamentul sau era atat de abuziv, incat unul dintre echipaje a incercat sa scape de el "dandu-l la apa". L-au legat de picioare cu o funie si l-au suspendat cu capul in jos, peste bord, deasupra apei. Basescu nu s-a intimidat si le-a strigat: "Hai, taiati franghia, daca aveti curaj! Ca, daca nu, si scap de aici, va ia mama dracului!". Pe mare, Traian Basescu era si judecator si "calau", nu dadea socoteala nimanui. Putere discretionara! Asta isi doreste si in politica!
Dar ce inseamna, oare, pentru presedinte, sloganul: "clasa politica trebuie reformata?" Aceeasi detasare, aceeasi privire dinafara! Chiar daca recunoaste ca este un reprezentat tipic pentru clasa pe care nu oboseste sa o critice: a fost membru PCR si a colaborat cu Securitatea, are dosar penal pentru flota pe care a facut-o disparuta pe cand era ministrul transporturilor. A fost de stanga, presedintele unui partid afiliat la Internationala Socialista, si a migrat la dreapta aderand la Partidul Popular European. In drum l-a mancat pe Petre Roman, ca sa-i fure partidul si ar fi inghitit si PNL-ul, daca nu s-ar fi inecat cu Tariceanu.
Platon spunea ca, in apropierea puterii, trebuie sa stea numai cei care o urasc visceral. Basescu este indragostit de putere, intreaga sa cariera sta marturie petru tendintele sale tiranice. Pentru el nu exista, cu adevarat, coalitie sau colaborare (pana si consilierii sai apropiati fug ca potarnichile). De aceea nu suporta in preajma sa decat oameni politici decorativi, pitici de gradina, oameni ca Emil Boc. Daca reforma clasei politice ar insemna cu adevarat ceva, Basescu ar fi primul care ar trebui sa plece!
Eu, unul, il voi crede numai atunci cand va iesi in fata electoratului si va spune: "Iata, oameni buni, candidatul pe care il sprijin pentru prezidentialele din 2009! Un tanar care nu are nimic comun cu sistemul ticalosit!".
Dar nu va face asta, pentru ca iubeste puterea si pentru el nu exista "oameni buni" ci numai "JAVRE, LICHELE si JIGODII"!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.