Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ieri ca va pleca saptamana viitoare la Bruxelles, impreuna cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a cere "politicos" oficialilor CE gasirea unor solutii legate de aplicarea taxei auto in Romania. "Am propus primului-ministru ca saptamana viitoare, dupa rectificarea bugetului si celelalte evenimente care vor avea loc in aceasta saptamana, sa merg la Bruxelles impreuna cu ministrul Mediului, pentru a solicita cu politete sa se urgenteze gasirea unei solutii pentru acest lucru (taxa auto - n.r.)", a spus Vosganian, citat de Mediafax.
"Am avut permanent consultari la nivelul expertizei tehnice, ni s-au cerut informari, le-am dat, ele tineau in general de corespondenta dintre propunerea pe care dorim s-o facem si pe care am comunicat-o deja, de a reduce foarte mult taxele pentru masinile mai vechi. Ni s-a cerut permanent o corespondenta intre aceste niveluri si pretul masinilor care se practica in Romania. Am dat toate aceste informari, dar raspunsul inca intarzie", a mai precizat ministrul Economiei.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Taxa se calculeaza in functie de capacitatea motorului, de standardele de emisii si de vechimea autovehiculului.
Principalul motiv invocat de autoritati pentru aplicarea acestei taxe a fost limitarea importului de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la UE.
Comisia a solicitat, intr-o scrisoare de notificare transmisa in luna martie in cadrul procedurii de infringement, modificarea sistemului de taxare, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.